KURILNA SEZONA

Kurite? Pazite, da ne zakurite doma

Zoran Franc
28. 10. 2017, 18.01
Deli članek:

V marsikaterem domu je že zavela prijetna toplota peči na drva ali kamina, ki predvsem manjše prostore hitro ogrejeta in poskrbita za obdobje, ko še ne koristimo centralnega ogrevanja.

Dreamstime
V pečeh nikar ne kurite plastike, ostankov hrane in barvanega lesa.

Pri ogrevanju na les je treba upoštevati nekaj varnostnih ukrepov, s katerimi boste zaščitili družino in dom. V letošnjem letu je zakonodaja zapovedala tudi obvezno uporabo merilnikov ogljikovega dioksida, ki preprečujejo nezgode, povezane z napakami in neprevidnostmi pri kurjenju na drva.

Dreamstime
Drva morajo biti suha in stara najmanj pol leta.

Vsaj enkrat letno preglejte dimnik ter očistite peč in štedilnik na les, ne pozabite preveriti tudi obrabljenih tesnil. V času kurilne sezone občasno preverite, ali vse deluje brezhibno.

KURITE LE POSUŠEN LES

Primeren za kurilno sezono je les, ki je bil posekan, nažagan in shranjen vsaj pred pol leta. Najbolje bo, če se boste odločili za nakup lesa, starejšega od leta dni, saj ima ta najprimernejšo suhost za uporabo v kurilne namene. Sveže posekan les je dobro hraniti in sušiti vsaj leto dni, dokler vlaga v njem ne pade za vsaj 80 odstotkov. Vlažen les ima zraven precej manjše gorljivosti lahko za posledico tudi kopičenje potencialno nevarnih trdnih snovi, ki pa se med gorenjem počasi nabirajo v notranjosti dimnika in dimnih cevi ter povzročajo sajavost.

KAJ NE SPADA V PEČ?

V bližino peči nikar ne postavljajte stojal za sušenje perila, sicer pa perilo, če je le mogoče, sušite zunaj. Prav tako ne zlagajte drv ob peči, saj lahko pride do požara.

Najbolje bo, če boste ogenj zanetili tako kot včasih, torej s papirjem in suhimi trskami, morda pa z narezanim šibjem od trte ali koruznimi storži. Odsvetujemo vam uporabo gorilnih kock, saj tudi te navadno močno dimijo vaše dimne cevi zaradi vsebnosti bencina, propana in podobnih sestavin. Prav tako se odsvetuje netenje z ogljem. V peč nikakor ne spadajo odpadla plastika (embalaža mleka, sokov … ), ostanki iz gospodinjstva, iverne plošče, staro barvano pohištvo, barvan in voščen papir … Ti izdelki med gorenjem sproščajo številne strupene snovi, ki lahko nevarno vplivajo na vaše zdravje in zrak v prostoru, kot tudi na dimne cevi in površino. Proizvedejo lahko tudi nevaren pepel.  

Dreamstime
Med kurjenjem v kaminu zmeraj preverjajte moč ognja in gorenja.

ČIŠČENJE PEPELA

Najbolje bo, če se boste čiščenja peči lotili najmanj šest ur po tem, ko je ogenj v kurišču ugasnil. Kljub temu pepel iz varnostnih razlogov shranite v kovinsko posodo, nikar pa v kartonaste škatle ali plastična vedra. Tudi ohlajen pepel lahko vsebuje še žive delce, ki lahko zanetijo požar.