SLABA VOLJA JE ODVEČ

Kavbojke perite na štirinajst dni

Zoran Franc
28. 10. 2017, 11.35
Posodobljeno: 28. 10. 2017, 11.37
Deli članek:

Ljudje običajno kavbojke peremo tako pogosto kot majice, zaradi česar pa precej hitro zbledijo, se strgajo ali kako drugače deformirajo. Uporabite naslednje trike.

Dreamstime
Za 5 ur dajte kavbojke v zamrzovalnik in se znebite neprijetnega vonja.

Kljub bogati izbiri je kavbojke, ki nam pristojijo kot ulite, težko najti. Da o težavah z dolžino in širino sploh ne razpredamo. Zato je smiselno, da tiste, ki se nam popolnoma prilegajo, čim bolje negujemo. Ponujamo vam nekaj namigov, kako jih čim dlje ohraniti takšne, kot ste jih kupili. 

BARVA

Če želite čim dlje ohraniti prvotno barvo vaših kavbojk, jih perite s podobnimi tkaninami, pazite pa tudi na temperaturo pranja, ki naj ne presega 40 stopinj.

OBLIKA

Če želite čim dlje obdržati prvotno obliko svojih kavbojk, vam svetujemo, da k pranju ne dodajate mehčalca.

LIKANJE

Kavbojke likajte le izjemoma, če so res močno pomečkane. Načeloma se likanju izogibajte, saj tvegate nastanek barvnih lis.

ŽEPI NISO TORBICA 

Ti priročni »predalčki« na vaših hlačah so v prvi vrsti namenjeni gretju vaših rok in spravilu česa manjšega. Vanje boste brez težav spravili robec ali nekaj kovancev, prostor se bo našel tudi za avtomobilske ključe. Mnogi pa žepe zamenjujejo za majhne torbice, v katerih je spravljenih ogromno stvari. Recimo mobilni telefon, šop ključev, šminka, cigarete, vžigalniki, svinčniki, noži … Če je v žepu pogosto spravljenih preveč stvari hkrati, bo tkanina izgubila obliko, tvegate lahko tudi, da se bodo pojavile luknje ali da se bodo hlače strgale. 

PREPOGOSTO PRANJE 

Prepogosto pranje kavbojk povzroča izgubo barve oziroma bledenje, tkanina pa postaja vse tanjša. Na mestih, kjer je tkanina bolj izpostavljena pritiskom (na kolenih, zadnjici, med nogami ...), bodo hlače seveda hitreje izgubile prvotno obliko ali se celo strgale. Strokovnjaki pravijo, da je najbolje, če kavbojke operete na štirinajst dni ali celo na tri tedne, seveda če niso kako drugače umazane. Njihov neprijeten vonj lahko odpravite tako, da jih za nekaj ur pospravite v zamrzovalnik. 

SUŠENJE V SUŠILNEM STROJU 

Če je le mogoče, se odpovejte sušenju kavbojk v sušilnem stroju ali na neposrednem soncu ob vročih dneh. Previsoka temperatura jih bo uničila, spremenila se bo oblika, lahko se zožijo ali skrajšajo, na soncu pa tvegate izgubo barve. Kavbojke je priporočljivo sušiti obrnjene narobe, pri sobni temperaturi, na stojalu za perilo.  

***CIFRA: Za 5 ur dajte kavbojke v zamrzovalnik in se znebite neprijetnega vonja. POUDAREK: V žepe ne shranjujte preveč stvari, saj lahko tkanina spremeni obliko.  PPS DŽINS: Džins je od nekdaj veljal za oblačilo, ki vzbuja poželenje.***