Začela se je sečnja

Magna: na terenu že prva dela

Si.R.
28. 9. 2017, 06.45
Deli članek:

Podjetje Slovenski državni gozdovi je v skladu z napovedmi hoškega župana Marka Soršaka, ki jih je ta dal že ob pravnomočnosti okoljevarstvenega soglasja za projekt Magne, te dni začelo sečnjo štirih hektarjev Rogoškega gozda.

STA
Gradbeno dovoljenje pričakujejo predvidoma v začetku oktobra.

Posek štirih hektarjev državnega gozda, ki so mu nasprotovale nekatere lokalne civilne iniciative, je potreben za zadostitev pogojem kmetijskega sektorja, ki v skladu s pravili zahteva zagotovitev nadomestnih kmetijskih zemljišč.

Trenutno na stroške investitorja potekajo tudi arheološka sondiranja.

To območje morajo še pred izdajo gradbenega dovoljenja urediti za poznejši navoz živice z zemljišča bodoče Magnine tovarne. Do septembra veljavni občinski prostorski načrt je predvideval krčenja več kot osmih hektarjev sicer državnega gozda, a se je temu uprl del okoliških prebivalcev. Hoški svetniki so tik pred zdajci le prepolovili predvideno sečnjo, potem ko je občina v dogovoru z državo del potrebnega zemljišča našla v nekdanji Darsovi separaciji.

Pol leta časa

Gozdno območje bodo predvidoma očistili v desetih dneh, vzpostavitev novih kmetijskih zemljišč pa mora biti po besedah župana Soršaka zaključena v pol leta.

Moti jih način dela

Civilna iniciativa Rešimo Rogoški gozd se tudi s tako rešitvijo ne strinja, prav tako jih moti način, kako so se lotili del. Po njihovem mnenju iz teh ni razvidno, da bi izvajali postopke za ohranitev rodovitne prsti, saj opravljajo izkope na različnih globinah, s stroji vozijo po zgornji plasti zemljine ter jo deponirajo v kupe različnih višin.