Panika na Ptuju

FOTO: Kriminalisti na terenu: Kdo nam podtika požare?

Gabrijel Toplak
27. 9. 2017, 19.50
Deli članek:

Na naslovu Žnidaričevo nabrežje 8 ognjeni zublji sicer niso povzročili tako obsežne škode kot na sosednjem objektu, a tamkajšnji ljudje skorajda ne verjamejo, da bi požar nastal naključno.

Gabrijel Toplak
Najemniška stanovanja so popolnoma uničena.

Skoraj trije tedni so minili od dveh požarov, ki sta istočasno izbruhnila v ločenih stanovanjskih hišah na Žnidaričevem nabrežju na Ptuju in zaradi katerih se stanovalci nikakor ne znebijo občutka, da sta bila podtaknjena. In to tudi zato, ker sta junija v nočnem času zagorela že skladišče tamkajšnjih železniških delavnic ter nedaleč stran obrat za razrez in predelavo lesa.

Gabrijel Toplak
Zunanjost objekta na Žnidaričevem nabrežju 8, v katerem živi Galun, sicer ne razkriva uničenja.

Po kazenskem zakoniku je zagrožena zaporna kazen za tistega, ki požge tujo hišo ali drugo stavbo, namenjeno za bivanje, od enega do osmih let.

VHODNIH VRAT NISO ZAKLEPALI

Ugibanja, da naj bi šlo za podtaknjen požar, je za Novice Svet24, kot smo že poročali, takrat potrdil eden od stanovalcev, ki je živel v starejši hiši, v kateri so najemniška stanovanja za samske moške in ki jo je ogenj popolnoma uničil. Pa tudi Alojz Galun, ki v sosednji hiši, kjer je prav tako gorelo, živi že skoraj pol stoletja, je o tem skorajda prepričan. »Spal sem, ko me je zbudila mama in rekla, da nam gori hiša. Vstal sem, stekel ven ter zagledal ogenj na stopnišču in delu strehe. Zaslišal sem gasilske sirene in gasilcem svetoval, naj najprej pogasijo v naši hiši, saj pri nas ni bilo tako hudo, streha na sosednjem objektu pa je bila že vsa v plamenih. K sreči je prav zato nastala škoda le na stenah in v hodniku, kjer sta bila dva gospodinjska stroja,« se spominja Galun.

Požara sta domala istočasno izbruhnila v sosednjih starejših stanovanjskih objektih. Ogenj je najbolj prizadel objekt, v katerem so bila najemniška stanovanja za samske moške.

Stanovalci so še istega večera zaključili, da je bil požar podtaknjen. To naj bi jim, tako Galun, potrdili še forenziki, sami pa razlogov za tovrstno dejanje še niso našli. »Res je, da vhodnih vrat nismo nikoli zaklepali. V hiši so tri stanovanja in med seboj se poznamo. Tukaj sem od leta 1958 in ne spomnim se, da bi kdaj vstopil s ključem v rokah,« je povedal Galun.

Gabrijel Toplak
Iz objekta, v katerem je bila nekoč tudi klavnica, so evakuirali 11 stanovalcev.

KRIMINALISTI ŠE NA TERENU


Na vprašanje, ali je kaj več znanega o vzroku za požar, Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Maribor, odgovarja: »Mariborski kriminalisti v sodelovanju s ptujskimi policisti preiskujejo kaznivo dejanje požiga po 222./1. členu kazenskega zakonika.«

Gabrijel Toplak
Alojz Galun: "Vhodnih vrat nismo nikoli zaklepali."