Peklenska vročina

Še bo Luciferjev: ekstremni vročinski valovi bodo stalnica

J.P.
27. 9. 2017, 17.01
Posodobljeno: 27. 9. 2017, 17.04
Deli članek:

Vročinski valovi, kakršen je bil letošnji Lucifer, so štirikrat bolj verjetni, kot pa so bili pred sto leti.

Profimedia
Največjo nevarnost predstavljajo vročinski valovi.

Vročinski val Lucifer še ni pozabljen. Veliki deli južne Evrope so ječali v njegovem primežu – v poletnih dneh je terjal več življenj, v kmetijstvu je nastala milijardna škoda.

Do leta 2050 stalnica

Lucifer ne bo ostal osamljen fenomen. Znanstveniki, ki so se združili pri projektu »World Weather Attribution« (WWA), pravijo, da bodo takšni vročinski valovi do leta 2050 stalnica na južnem delu Evrope.

Julija in avgusta smo na tem delu celine beležili temperature nad 40 stopinj Celzija.

»V začetku prejšnjega stoletja so bila poletje, kakršno je bilo letošnje, izjemno redka,« je dejal Geert Jaan van Oldenborgh iz Nizozemskega kraljevega meteorološkega inštituta. »Obstaja možnost, da bodo podobni vročinski valovi v celotni južni Evropi postali pravilo,« je še dejal.

10-krat pogostejši

Julija in avgusta smo na tem delu celine beležili temperature nad 40 stopinj Celzija. Takšne vremenske skrajnosti bodo do sredine stoletja postali značilni za jug Evrope, če se bodo v atmosfero še vedno izločala enaka količina emisij toplogrednih plinov, kažejo podnebne simulacije WWA.

Januarja se je širila vest, da so temperature po vsem svetu že tretje leto zapored dosegale rekorde višine in da se je intenziteta vročinskih valov v Evropi povečala za eno do dve stopinji Celzija. Analize kažejo, da so vročinski valovi v Evropi vedno pogostejši, na jugu za kar 10-krat.