Požigalec

Požgal obnovljeno vinsko klet, dobil pa ...

J.P./STA
27. 9. 2017, 16.32
Posodobljeno: 27. 9. 2017, 16.35
Deli članek:

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti so danes 43-letnega Antona Horvata iz Filovcev, ki je aprila lani požgal obnovljeno vinsko klet v Filovcih, obsodili na pol leta zaporne kazni. Julija in avgusta sta v Filovcih sicer zgoreli še dve vinski kleti, preiskava o tem pa še poteka.

Profimedia
Slovenska sodišča se spopadajo s prostorsko stisko.

V požaru je nastalo za okoli 30.000 evrov škode, v obnovljeno vinsko klet so Filovčani vložili okoli 50.000 evrov in več kot tisoč ur prostovoljnega dela, na ogled pa je bila kot kulturna dediščina.

V preiskavi in na glavni obravnavi so zaslišali okoli 40 prič.

V kazen so všteti skoraj trije meseci, ki jih je obtoženec preživel v priporu, sicer pa je tožilstvo zanj predlagalo 10-mesečno zaporno kazen. Zagovornik obtoženca je že napovedal pritožbo.

V preiskavi in na glavni obravnavi so zaslišali okoli 40 prič, ki sicer niso konkretno obremenile obtoženca, sodnik pa je pri izreku sodbe upošteval predvsem Horvatovo priznanje požiga pred preiskovalnim sodnikom. Ta izjava je kljub pritožbi obrambe po odločitvi višjega sodišča ostala v sodnem spisu.

Horvat se na obravnavi ni zagovarjal. Tožilstvo ga je sicer nameravalo obdolžiti tudi preostalih dveh omenjenih požigov, vendar za to ni imelo dovolj dokazov.