Nabiranje gob

Šampinjoni iz trgovine, jurčki pa kar iz gozda

Lara Jelen
25. 9. 2017, 20.30
Deli članek:

Nabiranje gob je priljubljen hobi marsikaterega Slovenca. In izdatnejše padavine in ohladitve v septembru so spodbudile jesensko rast. Če smo se še poleti spraševali, ali letos bo kaj gob, so nas zdaj prav presenetile.

Profimedia
Nabirajte le gobe, ki jih dobro poznate.

Smo v obdobju optimalne rasti gob. Strastnim gobarjem tega ni treba razlagati, saj to gotovo že vedo. Če ne spadate med zavzete nabiralce, a gobe radi jeste, pa se lahko ponje odpravite kar na tržnico.

Jesenski goban ali jurček, kot mu radi rečemo, je ena najbolj priljubljenih in najbolj znanih gob, ki raste v naših gozdovih. Če imate jurčkov v izobilju in ne veste, kaj bi z njimi, jih lahko nekaj posušite. 

Na tržnicah po Sloveniji je ponudba svežih gob večja kot v trgovinah. Večinoma prodajajo jurčke. Na celjski tržnici jih prodajajo po ceni od 14 do 15 evrov na kilogram. Na mariborski tržnici so cene nekoliko višje, med 10 in 20 evrov na kilogram. Večji del ponudnikov gobe prodaja po cenah bližje 20 evrom. Najdražje pa so na ljubljanski tržnici, stanejo od 20 do 30 evrov na kilogram. Samo desetino omenjenega zneska boste plačali, če boste tam kupili šampinjone; po tržnicah v Ljubljani jih prodajajo po tri evre na kilogram. Gojene šampinjone boste brez težav našli tudi v trgovinah. V Mercatorju vam bodo za pol kilograma zaračunali 1,35 evra, v trgovinah Spar za 250 gramov 1,39 evra in za pol kilograma šampinjonov 1,98 evra.

Te lokacije za nabiranje gob niso primerne!

Otrokom uživanje gob omejite in preprečite zastrupitev.

Če gob ne poznate dovolj dobro, je nakup boljša izbira kot nabiranje na srečo. Tudi če uživate ob samem nabiranju, na Mikološki zvezi Slovenije opozarjajo, da vsi kraji po Sloveniji niso primerni za nabiranje gob. Prehranjevanje z gobami z onesnaženega območja je zelo škoduje zdravju. Šaleški bazen je okoljsko zelo obremenjen in študije iz tega okolja so dober pokazatelj, kaj nas čaka na območjih, kjer so se letos pripetile ekološke katastrofe.

Previdno

V času gobarske sezone, ko so gobe pogosto na mizi, moramo vsako nenavadno počutje, slabost, bruhanje in drisko povezati z gobami, pa čeprav smo jih jedli že pred dvema dnevoma. Upoštevajmo nevaren dolgi inkubacijski čas, prva znamenja zastrupitve se lahko pojavijo šele več dni po zaužitju.