Razhajanja

Volišča se še niso dobro "ohladila", drugi tir pa že na ustavno sodišče

T.L./STA
25. 9. 2017, 18.46
Posodobljeno: 25. 9. 2017, 18.48
Deli članek:

Prvo pobudo za oceno ustavnosti zakona je vložil Blaž Babič, ki sicer ni bil med prijavljenimi organizatorji kampanje.

Arhiv Svet24
Dan po referendumu na ustavno sodišče prva pobuda za oceno ustavnosti zakona.

Dan po referendumu o zakonu o drugem tiru je na ustavno sodišče že romala prva pobuda za oceno ustavnosti zakona, ki jo je vložil Blaž Babič, ki sicer ni bil med prijavljenimi organizatorji kampanje. Medtem pa na vladi pospešeno pripravljajo vse potrebno za ustanovitev projektnega sveta, ki bo bdel nad izvajanjem projekta.

Vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič je potrdil, da je danes vložena pobuda usklajena z njim. Njena vsebina se sicer nanaša predvsem na kampanjo in ne na zakon. Kot je pojasnil Kovačič, gre za prvo od več pobud, ki jih nameravajo vložiti. "Vsaka bo poudarila drug vidik, da bo zadeva bolj kompleksna," je dejal.

Kaj je zapisano v pobudi

Babič je v pobudi izpostavil "vedno bolj perečo neustavnost" šestega člena zakona o volilni in referendumski kampanji, katere posledica je po njegovih besedah delovanje zasebnih medijskih podjetij v kampanji "v območju protiustavnosti".

Navaja tudi "nespoštovanje vsaj minimalnih standardov", ki jih določa šesti člen tega zakona, s strani medijskih podjetij v neposredni ali posredni državni lasti, "tako da so prav vsi delovali nezakonito in protiustavno". V kampanjo so se po njegovih ocenah protizakonito vključila tudi državna podjetja.

Očita protiustavno porabo 100.000 evrov

Babič poleg tega izpostavlja, da je vlada protiustavno porabila 100.000 evrov za "diskriminatorno, enostransko in netransparentno propagando". Med drugim navaja tudi, da je Državna volilna komisija z zamudo poslala 50.000 vabil na referendum. "V kolikor bi to število volivcev 'v dvomu' pripisali taboru, ki je bil praktično brez sredstev in podpore medijske baraže, bi bil rezultat v korist nasprotnikov zakona - večina ljudi bi bila proti uveljavitvi zakona," je zapisal Babič.

Dan po referendumski zmagi pa so na infrastrukturnem ministrstvu pojasnili, da bo vlada v prihodnjih dneh objavila javni poziv za sodelovanje v projektnem svetu. Predvidoma naj bi ga obravnavala v četrtek, kar pomeni, da bi lahko bil objavljen že v četrtek ali petek.

Kovačič je dejal, da bo na državnega sekretarja na infrastrukturnem ministrstvu Jureta Lebna naslovil predlog, naj v projektni svet vključijo Jožeta Duhovnika iz Strokovne skupine JD, Damirja Josipoviča iz Krščansko demokratske stranke - krščanski demokrati in Andreja Magajno iz Krščanskih socialistov Slovenije - Krekovih socialistov.