Zaostritev

Igračkanje z vojnimi napovedmi, v glavni vlogi Trump in minister Ri

T.L.
25. 9. 2017, 18.19
Posodobljeno: 25. 9. 2017, 22.14
Deli članek:

Severnokorejski zunanji minister je še dejal, da ima Severna Koreja pravico sestreliti ameriške bombnike, ki sploh ne letijo v severnkorejskem zračnem prostoru.

arhiv
Kim Jong-un

Odnosi med Severno Korejo in ZDA so se znova in zelo hitro zaostrili. Severnokorejski zunanji minister je namreč v New Yorku obtožil ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da je Severni Koreji napovedal vojno. V luči ameriške vojne napovedi, pa da bo vrhovno vodstvo Severne Koreje upoštevalo vse (vojaške) možnosti. 

Ri Yong-ho je novinarjem dejal, da ima Severna Koreja pravico, da sestreli ameriške bombnike, tudi če se ti ne bodo nahajali v severnokorejskem zračnem prostoru. Dodal je, da si mora "svet zapomniti", da so ZDA prve napovedale vojno, poroča BBC. 

Kljub vroči izmenjavi besed v zadnjim tednih, so strokovnjaki ocenili, da ni večjega tveganja, da bi se obe strani zapletli v vojni spopad. Kaj napovedujejo po zadnji izmenjavi ostrih besed med državama, pa še ni jasno. 

Minister Ri se je danes, ob odhodu iz New Yorka, odzval na Trumpov sobotni zapis na twitterju. Po sobotnem nagovoru severnokorejskega ministra na zasedanju Združenih narodov si ameriški predsednik ni mogel pomagati, da ne bi na twitterju zapisal, da Ri in vodja Kim Džong-Un "ne bosta več dolgo naokoli", če bosta nadaljevala s tovrstno retoriko. 

"Pravkar sem slišal govor zunanjega ministra Severne Koreje v ZN. Če ponavlja misli malega raketnega moža, potem ne bosta več dolgo naokoli," je zapisal Trump.

Resnici na ljubo tudi Ri ni izbiral izbranih besed za Trumpa in ga označil za duševno motenega megalomana. 

To pa ne opravičuje Trumpovih izpadov na družbenih omrežjih in obsesivnih zapisov (tvitov). In kot že tolikokrat doslej se je znova izkazalo, da predsednik Trump na funkciji, ki jo zaseda, razmišlja in deluje kot direktor zasebnega podjetja, v katerem lahko izjavlja in počne (skoraj) vse, kar se mu zljubi. To dokazuje tudi vihar tvitov v zadnjih dneh in njegova "vojna" s profesionalnimi športniki iz lige NFL. Brez šale je Trump v tvitih uporabil sloviti stavek iz njegovega resničnostnega šova Vajenec "odpuščen si".

Je pa Bela hiša severnokorejsko oceno vojne napovedi označila za "absurdno".