Uničeno življenje

Petra po napadu medvedke napada še država

sa
25. 9. 2017, 20.00
Deli članek:

Peter Zalar s Hruškarij (naselje spada pod cerkniško občino), ki je zaradi napada medvedke pred devetimi leti postal tetraplegik, mora zdaj vrniti del prisojene odškodnine.

Arhiv Svet24
Medvedka je skočila na Petra, ga zagrizla v nogo, s šapami večkrat udarila … (simbolična fotografija).

Pisalo se je leto 2007, bil je 11. marec. Tedaj 31-letni Peter Zalar s Hruškarij pri Cerknici se je na sprehod v gozd odpravil skupaj z očetom Ivanom in prijateljico Jano. Iskali so primeren teren za postavitev solnice za divjad in kakšno rogovje, ki v tem času odpada jelenom. Potem pa je sledilo … Približno 200 metrov od glavne ceste ga je napadla medvedka. Dogodek mu je popolnoma uničil življenje, saj je zaradi napada postal tetraplegik.

Vložil je tožbo

Zalar je proti državi vložil tožbo za 412.000 evrov in zahteval tudi 1450 evrov mesečne rente.

Ker je država kot imetnica odgovorna za medvede in škodo, ki jo povzročijo, je Zalar proti njej vložil tožbo za 412.000 evrov in zahteval tudi 1450 evrov mesečne rente. Višje sodišče je leta 2013 potrdilo prvostopenjsko sodbo, po kateri je Zalarju pripadlo 253.000 evrov odškodnine in 910 evrov mesečne rente. Kmetijsko ministrstvo je odškodnino že izplačalo, a je država kasneje na vrhovno sodišče vložila zahtevo za revizijo. Vrhovni sodniki so zdaj znižali odškodnino in rento. Ocenili so, da bi kot lovec moral biti bolj previden, zaradi česar je njegovo ravnanje kot soprispevek namesto na 30 ocenilo na 50 odstotkov. Vrhovno sodišče je v skladu s tem stališčem posledično znižalo prisojeno odškodnino in rento, tako da odškodnina znaša 180.939 evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi, mesečna renta pa 670 evrov, kar pomeni, da mora Zalar vrniti del izplačane odškodnine.

Izterjali s tožbo

Državno pravobranilstvo je Zalarja pozvalo k vračilu razlike, a neuspešno, zato je vračilo 135.427 evrov pravnomočno izterjalo s tožbo v posebnem postopku. Sodišče je v pravnomočni sodbi zavzelo stališče, da je država upravičena zahtevati neupravičeno izplačane odškodnine in da toženi pri porabi izplačane odškodnine po prejetem obvestilu o vloženi reviziji ni bil v dobri veri oziroma ni bil pošten. Obveznosti po pravnomočni sodbi še ni poravnaval, so ga pa k temu že pozvali.