Nadzor

Lesni peleti pri nas dosegajo visok standard

zf / ZPS
16. 9. 2017, 11.00
Deli članek:

Potem ko so predlani ugotovili, da se je kakovost preizkušenih peletov v povprečju poslabšala, so rezultati letošnjega preizkusa takšni, kot so jih vajeni na najbolj razvitih trgih.

arhiv Svet24
Na voljo so ugodni krediti in subvencije za nakup kurilnih naprav na lesno biomaso.

Med 25 vzorci sicer štirje niso ustrezali označeni kakovosti, a nobeden od njih ni bil neustrezen.

Po podatkih Gozdarskega inštituta Slovenije je proizvodnja lesnih peletov v Sloveniji lani znašala skoraj 120 tisoč ton, raba pa je ocenjena na več kot 170 tisoč ton. Slovenija tako kljub povečevanju proizvodnje ostaja velika neto uvoznica lesnih peletov.

V štirih letih velike spremembe

PEČ
Za okolju prijazno ogrevanje in optimalni izkoristek je ključna ustrezna peč. Peč za centralno ali lokalno ogrevanje, v kateri bomo kurili pelete, mora biti preizkušena kot celota, tudi dozirnik in gorilnik.

Večino peletov uvozimo iz Romunije (41 odstotkov), sledijo Bosna in Hercegovina, Hrvaška in Avstrija. »Prvo analizo kakovosti peletov na slovenskem trgu smo opravili leta 2013 in ugotovili skrb vzbujajoče stanje, saj kar 30 odstotkov vzorcev ni ustrezalo nobenemu kakovostnemu razredu, le deset odstotkov vzorcev pa je bilo uvrščenih v prvi kakovostni razred. Po štirih letih ugotavljamo, da se je stanje bistveno izboljšalo, saj letos med našimi vzorci ni bilo neustreznih, kar 60 odstotkov pa se jih uvršča v najvišji kakovostni razred,« je stanje predstavila dr. Nike Krajnc z Gozdarskega inštituta Slovenije.

arhiv Svet24
Lesna biomasa in peleti so eden od glavnih obnovljivih virov energije za ogrevanje.

Ugodni krediti in subvencije

CENA
Za pelete z oceno zelo dobro odštejete 3,71 evra na vrečo, celo več ali le malenkost manj, na primer 3,63 evra na vrečo, pa za lesne pelete z oceno pomanjkljivo. Pri nakupu upoštevajte rezultate testa, ki so prosto dostopni, saj boste tako lahko izbrali kakovostne pelete po dostopni ceni.

Da so lesna biomasa in peleti eden od glavnih obnovljivih virov energije za ogrevanje, pa poudarjajo na Eko skladu. Mag. Hinko Šolinc, direktor Eko sklada, je ob tej priložnosti povedal: »Na Eko skladu že več let ponujamo ugodne kredite in subvencije za nakup kurilnih naprav na lesno biomaso, ki dosegajo visoke standarde na področju izkoristkov toplotne moči in kakovosti izgorevanja. Zavedamo se, da so optimalni prihranki energije in zmanjšanje onesnaževanja zraka možni le ob uporabi kuriva ustrezne kakovosti, za kar sta ključna pravilno označevanje lesnih peletov in dobra informiranost potrošnikov.«