Merjenje hitrosti

Kje v Ljubljani bodo na vas prežali radarji?

S.R.
16. 9. 2017, 10.05
Deli članek:

Mestno redarstvo v Ljubljani bo v ponedeljek začelo nadzorovati hitrost vozil s samodejno merilno napravo, nameščeno v stacionarnih ohišjih, sporočajo iz Mestne občine Ljubljana.

Bobo
Samodejno merilno napravo bodo naključno premeščali med lokacijami, sprva bodo prekoračitve hitrosti nadzorovali na Roški ter Dolenjski cesti, na Celovški pa bodo nadzor uvedli naknadno.

Mestna občina Ljubljana je v duhu Evropskega tedna mobilnosti stacionarna ohišja namestila na Roški cesti pri hišni številki 17, na Dolenjski cesti pri hišni številki 43 in na Celovški cesti pri hišni številki 269. Lokacije merjenj bodo označene z znakom za obveščanje o izvajanju meritev hitrosti, ki označujejo bližino mesta, kjer so nameščene stacionarne naprave za odkrivanje prehitrih voznikov in dokazovanje presežene najvišje hitrosti.

Nadzor hitrosti s samodejno merilno napravo je eden od trajnih ukrepov letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Tovrstni nadzor sicer predvideva Nacionalni program varnosti cestnega prometa, pri izbiri lokacij pa so na Mestnem redarstvu upoštevali Priporočila za učinkovito izvajanje nadzora hitrosti Agencije RS za varnost prometa, saj gre za prometno obremenjene lokacije, z veliko frekvenco pešcev ter bližino vzgojno izobraževalnih ustanov oziroma šolskih poti.

Evropski teden mobilnosti

Danes se sicer začenja Evropski teden mobilnosti, v katerem Ljubljana sodeluje že 16. leto zapored, v tem času pa je kot edino mesto kar dvakrat prejela nagrado za uspešno izvedbo aktivnosti in ukrepov na tem področju. V okviru kampanje letos uvajajo kar 10 trajnih ukrepov, načrtujejo pa še 8 celotedenskih aktivnosti in 32 dogodkov po dnevih. V Ljubljani bodo teden tradicionalno zaključili na Dan brez avtomobila 22. septembra, ko bodo za motorni promet zaprli kar 18 cest (po eno v vsaki od 17. četrtnih skupnosti ter Cesto na Grad). Zaprte ceste bodo namenjene pestremu dogajanju, sporoča MOL.

Vsi trajni ukrepi ter program, ki jih v mestni občini pripravljajo v okviru Evropskega tednu mobilnosti so objavljeni na spletišču MOL, kjer bodo sproti objavljali tudi vse morebitne spremembe programa.