Napad na podzemni

VIDEO in FOTO: Britanci na lovu za teroristom

S.R./STA
16. 9. 2017, 08.25
Posodobljeno: 16. 9. 2017, 12.57
Deli članek:

Britanska policija intenzivno išče napadalca, ki je v petek na podzemni železnici v Londonu nastavil bombo, ki je poškodovala 29 ljudi.

Profimedia

Policisti doslej sicer še niso izvedli nobene aretacije, a preiskava po besedah vodje protiteroristične policije Marka Rowleyja dobro napreduje. "Iščemo osumljence," je Rowley danes dejal novinarjem. Kot je dodal, morajo ohraniti odprtih več možnosti glede napadalca in njegovih morebitnih pomagačev. Več sto policistov med drugim pregleduje posnetke nadzornih kamer, poroča BBC.

Bomba je v vagonu podzemne železnice na postaji Parsons Green eksplodirala v času jutranje prometne konice, potniki v bližini pa so utrpeli opekline. Poleg tega je eksplozija povzročila paničen beg prisotnih, pri čemer je prav tako nekaj ljudi utrpelo poškodbe.

Reuters
Postajo so v zgodnjih jutranjih urah znova odprli.

Gre za peti teroristični napad v Veliki Britaniji letos, odgovornost zanj pa je prevzela skrajna skupina Islamska država. Kot je glede tega dejal Rowley, IS sicer "rutinsko" prevzema odgovornost za napade, "ne glede na to, ali je imela kakršenkoli prehodni stik z vpletenimi posamezniki."

V luči napada je vlada v petek zvečer stopnjo teroristične ogroženosti povišala na najvišjo, peto. Med drugim bodo varovanje najpomembnejših prizorišč prevzeli vojaki, tudi zato da bi sprostili policijske enote za njihovo namestitev na drugih krajih. Peta stopnja ogroženosti pomeni, da varnostne službe verjamejo, da se pripravlja nov teroristični napad, nazadnje pa je bila na Otoku razglašena po majskem napadu na koncertu v Manchestru.

Profimedia
Napad na podzemni železniški postaji.