Kdo je kaj vedel in kdaj

Kaos v zdravstvu in igranje z otroškimi življenji

T.L./STA
29. 8. 2017, 20.37
Posodobljeno: 29. 8. 2017, 22.23
Deli članek:

Poročali smo, da kriminalisti že 15 mesecev čakajo na poročilo zdravniške zbornice, oglasila pa sta se še zdravnika s službe za kardiologijo. Po poročanju v medijih pa je menda telefon v roke vzela tudi ministrica za zdravje.

STA
kaj se dogaja v UKC Ljubljana?

Na UKC Ljubljana trdijo, da je bilo vodstvo šele danes seznanjeno z analizo smrti dojenčka oktobra 2015. Ob tem pa navajajo, da je vodstvo primer že pred časom predalo zdravniški zbornici, ki pa junija letos ni ugotovila strokovnih pomanjkljivosti. Zbornica "iz priložene dokumentacije ne ugotavlja strokovnih pomanjkljivosti, ki bi zahtevale izvedbo strokovnega nadzora s strani zdravniške zbornice", so danes sporočili iz UKC. Sicer pa bo vodstvo ob preučitvi dokumentov sprejelo nadaljnje odločitve, so dodali. 

Ob tem poudarjajo, da je strokovna direktorica UKC Marija Pfeifer na tej funkciji od 13. novembra 2015 in ob nastopu funkcije o dogodku in poteku analize ni bila obveščena. 

Sicer pa je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc po informacijah STA takoj, ko je izvedela za izsledke analize, ki jih je danes razkrila STA, kontaktirala generalnega direktorja UKC Andraža Kopača in od njega zahtevala poročilo o primeru. 

V UKC Ljubljana je namreč v začetku oktobra 2015 umrl 37 dni star dojenček s prirojeno srčno napako. Analiza primera je pokazala, da bi bilo smrt možno preprečiti, če bi se zdravniki pred diagnostičnim posegom, med katerim je umrl, bolj pripravili, izpostavlja pa tudi sistemske težave. Zaradi tega je bila zoper dva zdravnika, Tomaža Podnarja in Sama Vesela, vložena anonimna kazenska ovadba zaradi suma malomarnega zdravljenja. Slednja sta očitke v poročilu zanikala. 

V oči pa bode dejstvo, da poročilo analize še ni bilo končano skoraj dve leti po dogodku. Tako UKC tudi še ni poslal analize na ministrstvo, kakor zahteva protokol.

Zaradi stanja na področju otroške kardiologije je sicer Kolar Celarčeva že pozvala k odstopu Kopača in Pfeiferjevo, a se za to nista odločila. V ponedeljek bo o odgovornosti Pfeiferjeve za stanje na otroški kardiologiji odločal strokovni svet UKC.