PROVOKACIJE

Arbitraža: Zagreb pripravljen na vse scenarije

L.T.
29. 8. 2017, 19.50
Deli članek:

Zagreb se nadeja, da mu bodo slovenske predvolilne provokacije še najbolj koristile pri uveljavljanju svoje volje v Piranskem zalivu.

STA
Hrvaški premier Plenković je hrvaškim ribičem dejal, da lahko v Piranskem zalivu lovijo kot pred razsodbo.

Odkar so razglasili arbitražo, je v Piranskem zalivu po podatkih PU Koper prišlo do 142 dogodkov oziroma incidentov, pri čemer je šlo za 279 vplutij plovil. V nedeljo sta petim hrvaškim plovilom ob vplutju sledili dve policijski. Hrvaški in slovenski policisti so si izmenjali opozorila, nato se je incident zaključil.

Hrvaški državni vrh je pripravil vse scenarije, ki bi jeseni lahko sledili v odnosih med Hrvaško in Slovenijo, vključno z morebitnimi incidenti v Piranskem zalivu, poroča Jutarnji list, ki se sklicuje na neimenovane hrvaške diplomatske vire. Dodaja, da se v Zagrebu zavedajo, da odločitev arbitražnega sodišča ni povsem neugodna za Hrvaško.

Na Hrvaškem upajo, da incidentov v Piranskem zalivu ne bo, čeprav se približujejo slovenske predsedniške volitve in je treba pričakovati, da se bodo pojavili politiki, ki bodo kazali mišice, da bi pridobili volivce – tudi z zaostrovanjem odnosov s Hrvaško, navaja časnik.

Prvi scenarij: dvostranski pogovori

Hrvaška vztraja, da so dvostranski pogovori edini način za reševanje sporov, in bo za mizo poskusila pridobiti slovenske politike. Pričakujejo, da bo slovenski premier Miro Cerar septembra prispel na napovedani obisk na Hrvaško, čeprav so se pojavila ugibanja, da predvidenega srečanja s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem morda ne bo. Spominjajo, da imata premierja popolnoma nasprotna stališča o arbitraži.

»Ne glede na pritiske Hrvaška preprosto ne more nazaj in tega se morajo zavedati tudi v Ljubljani,« je za zagrebški časnik izjavil »izpostavljeni hrvaški diplomat«.

Bobo
Balažic bo pod slovensko zastavo plul do črte, ki jo je določila arbitraža. Incidentov ne pričakuje.

Drugi scenarij: diplomatski pritiski

Drugi scenarij temelji na predvidevanjih, da bodo sledili močnejši diplomatski pritiski na Hrvaško. Niti v tem primeru naj Zagreb ne bi privolil v izvršitev junijske arbitražne sodbe.

Tretji scenarij: provokacije

Balažic še ne razkriva, kdo vse se bo udeležil njegove spoznavne ekskurzije po novih slovenskih morskih mejah. Za 31 evrov pristojbine pa bodo udeleženci na krožnik dobili škarpeno in pol litra belega vina.

V Zagrebu se zavedajo, da bodo v prednosti, če bo prišlo do najmanj želenega, tretjega scenarija, ki predvideva incidente, piše časnik. Pojasnjuje, da sta obe državi članici EU in zveze Nato, zato ni mogoče, da bi se incidenti stopnjevali. Tudi če bi do incidentov prišlo, bi v končnici Slovenci znova morali priti za mizo in se pogovarjati.

Eno od tako imenovanih provokacij namerava v soboto organizirati nekdanji diplomat Milan Balažic, ki pričakuje »mirno plovbo«. Balažic upa, »da bosta tako slovenska kot hrvaška policija mirni in nam dovolili spoznavni ogled morske meje, ki jo priznava mednarodno pravo«. Se pa boji, da bo z jesenskim dežjem prišlo tudi »obdobje hujših incidentov«. Edina možnost se mu zdi vztrajanje pri arbitražnem sporazumu, vendar se mu zdi, da je do tja kar dolga pot.