Nasvet

Kaj storiti v primeru prometne nesreče v tujini?

Sašo Avramovič
12. 7. 2017, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Poletje je tukaj, z njim pa čas dopustov in potovanj. Kaj storiti, če smo udeleženi v prometni nesreči v tujini? Na koga se obrniti? Kako ukrepati? Zbrali smo odgovore na ta vprašanja.

Profimedia
Zelo priporočljivo je fotografiranje kraja prometne nesreče.

Nesreča na žalost nikoli ne počiva in kaj hitro se nam lahko na potovanju pripeti kakšna neprijetnost. Ena takšnih je prav gotovo prometna nesreča.

Varnost na prvem mestu

Najprej je seveda treba poskrbeti za varnost. Še posebej takrat, ko do trčenja pride na hitri cesti ali avtocesti. S trikotnikom zavarujmo kraj nesreče, ne pozabimo odsevnega jopiča in se varno umaknimo. »Če ste v tujini udeleženi v prometni nesreči, je treba nujno poklicati policijo, ki bo obravnavala dogodek. Policija namreč izda potrdilo o udeležbi v prometni nesreči, s katerim imate dokaz, da ste poškodbe na vozilu pridobili v prometni nesreči. Ta dokument je potreben v morebitnih nadaljnjih postopkih s policijo ali pri morebitnih prehodih meje. Enako velja v Sloveniji, če se zapletete v prometno nesrečo s tujcem. V teh prometnih nesrečah se ne morete sami dogovoriti, kot to dopušča zakon v primerih, ko sta v prometni nesreči udeležena državljana iste države,« pojasnjujejo na policiji.

Profimedia
Če smo bili v nesreči oškodovanec, bo povzročeno škodo krilo obvezno avtomobilsko zavarovanje povzročitelja.

Če je vozilo povzročitelja nesreče registrirano v eni od držav sistema zelene karte (države EGP in Švica), lahko odškodninski zahtevek vložimo v Sloveniji.

Manjša materialna škoda

Če je v nesreči nastala manjša škoda, si z ostalimi udeleženci izmenjajmo podatke in v celoti izpolnimo evropsko poročilo o prometni nesreči; podatke, ki jih potrebujete, lahko prepišete iz zavarovalne police in prometnega dovoljenja. Vseeno pri policiji priporočajo, da v vseh primerih (zaradi lažje izvedbe nadaljnjih postopkov) na kraj pokličemo policijo, ki bo opravila ogled ter nam izdala potrdilo o poškodbi vozila tuje registracije, ki omogoča neoviran prehod državne meje in vrnitev v domovino.

Brez podatkov?

In če od soudeleženih v nesreči ne moremo pridobiti podatkov o osebah, vozilu in zavarovanju? »Vse države imajo podobno zakonodajo, ki nalaga udeležencu, da mora v prometni nesreči posredovati podatke drugemu udeležencu. Ampak v tem primeru morate vseeno poklicati policijo, ki poskrbi, da si udeleženca izmenjata podatke oziroma jih je potem mogoče pridobiti na policiji,« so dodali na policiji.

Priporočljivo fotografiranje

Zelo priporočljivo je fotografiranje kraja prometne nesreče. Predvsem v primerih, ko gre samo za materialno škodo in je treba vozila čim prej odstraniti z vozišča. V takem primeru je priporočljivo narediti nekaj situacijskih posnetkov.

STA
Pri policiji priporočajo, da v vseh primerih (zaradi lažje izvedbe nadaljnjih postopkov) na kraj nesreče pokličemo policijo.

Če smo povzročitelj …

Ko se bomo vrnili v domovino, se bomo najprej obrnili na našo zavarovalnico. Če smo mi povzročili nesrečo, bo škoda, ki smo jo povzročili drugim, krita iz našega obveznega avtomobilskega zavarovanja. Zavarovalnica nam bo v izpolnitev poslala obrazec za prijavo škode, v nadaljevanju pa bo sama reševala primer z zavarovalnico oškodovanca. Če bomo za škodo na svojem vozilu uveljavljali avtomobilski kasko, škodo prijavimo pri svoji zavarovalnici.

Če smo mi povzročili prometno nesrečo, bo škoda, ki smo jo povzročili drugim, krita iz našega obveznega avtomobilskega zavarovanja.

Če smo oškodovanec …

Če smo bili v nesreči oškodovanec, bo povzročeno škodo krilo obvezno avtomobilsko zavarovanje povzročitelja. Če je vozilo povzročitelja registrirano v eni od držav sistema zelene karte (države EGP in Švica), lahko odškodninski zahtevek vložimo v Sloveniji, in sicer pri zavarovalnici, ki je pooblaščenka zavarovalnice povzročitelja. Če je bilo vozilo povzročitelja registrirano v državi zunaj sistema zelene karte, moramo odškodninski zahtevek vložiti pri nacionalnem biroju zelene karte v državi, kjer se je nesreča pripetila.