Črna kronika

FOTO: Ognjeni zublji uničili hlev, kozolec in silos

M. Ž.
11. 7. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na družinski kmetiji Ruparjevih v Klenoviku v škocjanski občini je na vroče sobotno popoldne, kmalu po 16. uri, izbruhnil uničujoč požar, v katerem so zgoreli hlev, kozolec in silos.

M. Ž.
Še nekaj dni nazaj je bil kozolec poln.

Žan Rupar, ki živi z očetom Jožetom in materjo Marijo, je dan po požaru ves pretresen povedal, da je zagorelo pri spravilu slame, ko se je zaradi zlomljenega zobnika začel na stroju pregrevati motor. Pojavile so se iskre in hitro se je začela nočna mora za domače, njihove živali in tudi številne prostovoljne gasilce, ki so prihiteli na intervencijo.

Najprej je zagorelo gospodarsko poslopje, ogenj pa se je bliskovito razširil na kozolec. Izgubili so hlev velikosti 20 x 10 metrov, kozolec velikosti 15 x 8 metrov in silos velikosti 15 x 4 metre, ki pa je bil tedaj prazen. V požaru je zgorelo 12 ton ječmena, 40 ton sena, 15 ton slame, dve traktorski prikolici, živinska prikolice, dva puhalnika in vse ročno orodje. K sreči se ogenj zaradi hitrega posredovanja gasilcev ni razširil še na domačo hišo in na bratovo, ki je v neposredni bližini.

M. Ž.
Žan Rupar

ENO TELICO MORALI USMRTITI

 »Živali smo reševali in so preživele, a eno telico smo morali usmrtiti, včeraj je poginila še ena telica, štiri teleta in bik so preživeli, ostala živina pa je bila takrat k sreči na paši,« je povedal Rupar, ki je sicer zaposlen v novomeškem Revozu.

Z ognjenimi zublji se je borilo okoli 60 gasilcev gasilcev PGD Zagrad, Škocjan, Bučka, Grmovlje, Dobrava, Dolenje Dole in Tomažja vas ter GRC Novo mesto, ki so požar omejili in pogasili. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Zagrad, katerih operativni član je tudi Žan Rupar. Dodal je, da je pomagal pri vseh večjih požarih v okolici pa tudi pred leti pri poplavah v Železnikih in obsežnem požaru nad Novo Gorico ter pri tem marsikaj videl, ni pa si nikoli mislil, da bo doživel kaj takega na svojem domu.

»Škode v tem trenutku ne morem oceniti, vsi smo še v velikem šoku. Najprej bomo morali poskrbeti za hlev, da se bodo živali imele kam vrniti. Čeprav je zdaj poletje, bo zima kmalu tu,« je še dejal.