KREDITI

Euribor v vsak dom – Banke so zavarovale svoje interese

Ž.K.
2. 7. 2017, 19.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Banke ne upoštevajo negativnih vrednosti euriborja, čeprav je evropsko sodišče že leta 2016 ugotovilo, da bi jih morale. Tveganje tako ostaja zgolj na kreditojemalcih.

Profimedia
Po nekaterih napovedih naj bi se obrestne mere dvignile že letošnjo jesen, najkasneje pa marca 2018.

Vsak, ki se je kdaj soočil z najemanjem kredita, ve, kaj je euribor. Tehnično gre za obrestno mero, po kateri si banke med seboj posojajo denar, praktično pa pri najetju kredita to pomeni spremenljivi del obresti, ki jih mora komitent vrniti banki. Večina bank euribor glede na gibanje na trgu spreminja dvakrat letno. Od obdobja, ko smo ga v Sloveniji uvedli kot referenčno obrestno mero, pa do nekaj mesecev nazaj si je le malokdo mislil, da bi euribor lahko bil tudi negativen. A težavne razmere na finančnih trgih in slaba gospodarska rast v Evropi so poskrbele ravno za to.

Ko minus postane nič

Banke bi morale tako zaradi negativnih vrednosti zmanjšati višino pribitka, kar pa se v večini primerov ni zgodilo. Banke so v večini primerov minus preprosto spremenile v nič. V Španiji so se kreditojemalci zaradi tega odločili eno od bank tožiti in uspeli. Enaindvajsetega decembra 2016 je evropsko sodišče izdalo odločbo, ki pravi, da je klavzula o minimalni obrestni meri, pod katero obresti ne smejo pasti, nezakonita in da bi morala španska banka vrniti vse neupravičeno preplačane zneske.  

Drugačen izračun Inštitut za evropske denarne trge (EMMI) pripravlja prenovo evropske temeljne obrestne mere. Do zdaj se je izračunavala kot povprečje kotacij, v prihodnje pa naj bi se njena vrednost izračunavala na osnovi opravljenih poslov med bankami.

Iznajdljive banke

A če je kdo pričakoval, da se bo zaradi tega kaj bistveno spremenilo, se je zmotil. Tisti, ki so imeli pogodbe sklenjene, preden je šel euribor v rdeče območje, so ponekod sicer deležni nižjih obrokov, vendar ne pri vseh bankah. Pri tistih, ki kredite najemajo na novo, pa so banke zgolj prikrojile pravila v svojo korist. Popravile splošne pogoje in določila pogodb, v katere so dodale klavzulo, da se obe stranki strinjata, da se negativni euribor obračunava kot nič. Na tak način so se bančniki zaščitili pred morebitnimi večjimi padci, medtem ko v primeru višanja euriborja vrednost tega navzgor ni omejena. Tako je celotno tveganje v primeru večjih obrestnih nihanj zgolj na ramenih kreditojemalca.

Navidezno zatišje

Dokler euribor vztraja na zgodovinsko najnižjih vrednostih, si s tem kreditojemalci ne bodo kaj dosti belili glav, a ko se bo začel zviševati, in to se bo zagotovo zgodilo, lahko spet pričakujemo pritožbe, kot smo jih lahko slišali ob sprostitvi tečaja švicarskega franka. Takrat se bo pokazalo, kako dobro so bančni referenti pojasnili tveganja, ki jih prinašajo variabilne obrestne mere, in kako dobro so svoje delo opravili notarji in notarke, ki so dolžni ob sklenitvi hipoteke opozoriti na morebitne pasti v pogodbah.