NARKOTIK

Beli sladkor zamenjajte s sladili iz vrta

Zoran Franc
2. 7. 2017, 19.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Beli sladkor je dokazano svojevrsten narkotik, ki negativno vpliva na človekovo duševnost. Zaradi procesa pridelave pa je osiromašen vseh mineralov, celuloze, rudninskih snovi in vsebuje le saharozo.

Profimedia
Bogat je z antioksidanti, minerali, vitamini, aminokislinami, encimi, ogljikovimi hidrati in fitohranili.

V preteklosti je bil sladkor luksuzno blago, uvažali so ga iz daljnih dežel in bil je zelo drag. Vendar se je vse do današnjih dni ta precenjenost sladkorja izgubila nekje med znanstvenimi raziskavami in opazovanjem učinkov na telo. Precej zagovornikov zdravega življenja meni, da je rafinirani sladkor eden izmed dveh vodilnih vzrokov za skoraj vsako obolenje, ki ga pozna človeštvo. Poleg tega, da ima visok GI, tudi zakisa telo, zaradi česar se črpajo zaloge kalcija in drugih mineralov. Tržišče je to s pridom izkoristilo in ponuja številne nadomestke, ki jih lahko gojite tudi doma. Če niste ravno vrtičkar, pa vam jih ponujajo na trgovinskih policah.

Sladi spadajo med najbolj zdrava sladila. Po videzu spominjajo na med. Pridobivajo jih iz kaljenih žit in so sestavljeni sladkorji, zato imajo nizek GI, poleg tega vsebujejo veliko mineralov in vitaminov.

Posadite stevio

Stevia je rastlina, ki jo lahko kupite v vsaki bolje založeni prodajalni z rastlinami. Užitni so predvsem listi, ki jih uporabljamo kot sladilo in sladkorni nadomestek. Znano pa je, da se okus pozneje začuti in dalj časa traja kot okus sladkorja. Ne povzroča kandide ali katerekoli druge težave, povezane z uživanjem sladkorja. Med privrženci zdravega življenja in naravne prehrane je zelo priljubljena, ker ima glikemični indeks 0, nima kalorij, vsebuje pa precej mineralov in vitaminov. Priporočljiva je za sladkorne bolnike, za ljudi s povišanim krvnim sladkorjem, visokim krvnim tlakom ali preveliko telesno težo.

Sladki koren

Tudi sladki koren je rastlina, ki odlično uspeva na slovenskih vrtovih. Sladki koren je zelnata trajnica in je primeren za uporabo šele po dveh do treh letih rasti. Okus sladkega korena je posledica vsebnosti spojine sladkega okusa, anetola. Veliko se uporablja kot začimba in sladilo, na primer za slaščice. Po ljudskem izročilu lajša izkašljevanje, blaži kašelj, odpravlja krče gladkih mišic, učinkuje protivnetno, lahno odvaja in žene na vodo ter deluje na nadledvično žlezo.

***POUDAREK: Sladkorne nadomestke lahko gojite tudi na svojem vrtu. KVADRATEK Rižev, ječmenov, koruzni slad Sladi spadajo med najbolj zdrava sladila. Po videzu spominjajo na med. Pridobivajo jih iz kaljenih žit in so sestavljeni sladkorji, zato imajo nizek GI, poleg tega vsebujejo veliko mineralov in vitaminov. Cifra: 0 je GI stevie, medtem ko ga ima nerafinirani sladkor kar 65. POUDAREK: V današnjem času je sladkor najpogostejši dodatek naši prehrani. YACON Je v sorodu s sončnico. Sestavlja ga v inulin in ne vpliva na raven sladkorja v krvi. Pripisujejo mu prebiotični učinek ter sposobnost povečanja absorpcije nekaterih mineralov in elementov. Okus spominja na karamelo in med. AGAVIN SIRUP Ima nizek glikemični indeks, kar je načeloma dober znak, hkrati pa visoka vsebnost fruktoze govori drugačno zgodbo. Agavin sladkor je tako bolj pregreha in nekaj, s čimer se pocrkljamo, kot pa sladilo, ki ga lahko uživamo brez omejitev. MED Bogat je z antioksidanti, minerali, vitamini, aminokislinami, encimi, ogljikovimi hidrati in fitohranili, zato ga strokovnjaki alternativne medicine uvrščajo med super hranila in domača zdravila za mnogo obolenj.***