SODIŠČE

Klinčeva "usoda" v rokah višjih sodnikov

Gabrijel Toplak
2. 7. 2017, 17.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Okrožno sodišče ga je zaradi povzročitve posebno hude poškodbe ter s tem smrti njegove matere že obsodilo na zaporno kazen.

Arhiv Svet24
Klinc, čeravno odgovoren za smrt matere, dejanja ni naklepal ...

Potem ko je prvostopenjsko sodišče, ki mu je predsedovala sodnica Tanja Rot, novembra lani Jožetu Klincu prisodilo eno leto zapora zaradi smrti matere Veronike, se je ta zdaj znašel na pritožbeni seji Višjega sodišča v Mariboru. Njegov zagovornik Silvo Godič namreč vztraja pri nižji kazni, omenja celo oprostilno sodbo, tožilstvo pa meni, da bi mu bilo treba kazen zvišati na tri leta zapora.

Arhiv Svet24
Družinska tragedija, v kateri je umrla znana gostilničarka Veronika Berk, se je zgodila 16. marca 2015 v znanem gostišču Veronika na Slivniškem Pohorju.

SPOR OBŽALUJE

Klinc je tudi na sojenju višjim sodnikom v solzah zatrjeval, da obžaluje spor z materjo tistega dne. Še naprej ponavlja, da ga je njena smrt precej prizadela, obenem pa je zgrožen nad očitki tožilstva, da naj bi se materi zgodilo najhujše zaradi nesrečnega naključja. Godič je v petek za Novice Svet24 dejal, da je na seji vztrajal, da ni dokazov o tem, da bi bil obtoženi mater dvakrat udaril v obraz. »Mnenje izvedencev razumem drugače kot tožilstvo in sodišče. Menim, da izvedenec ni ločeval levice in desnice, zato tega ni bil sposoben ugotoviti. Ni upošteval nekih dejstev, niti si ogledal kraja. O poškodbah nesrečne gostilničarke bi moral govoriti izvedenec kakšne druge stroke, in ne patolog,« je pojasnil Godič.

Pokojna naj bi v gostišču Veronika po udarcu izgubila ravnotežje in padla po stopnicah.

NAKLJUČJE, NE MALOMARNOST

Klinčev zagovornik je prepričan, da je meja med malomarnostjo in nekrivdo tanka. »Če ni bilo dveh udarcev in je bil samo potisk, potem gre za nesrečno naključje, in ne malomarnost. Naslednja meja, ki ločuje kaznivo dejanje od nekaznivega, pa je že naključje. In ta meja je še posebej v pravu zelo tanka,« poudarja Godič. Za zdaj ne pričakuje ničesar, pravi, saj verjame šele takrat, ko zadevo vidi. »Višje sodišče lahko ugodi eni ali drugi pritožbi, lahko pa ugotovi bistvene kršitve in sojenje razveljavi. Prav slednje bi si najmanj želel, da bi po uradni dolžnosti postopek vrnilo v ponovno sojenje, kakor tudi zvišanje kazni za mojega klienta,« je sklenil Godič.