Vrhnika

V Kemisu zgorelo več kot 450 ton nevarnih odpadkov

STA/B.K.
25. 5. 2017, 17.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V požaru v vrhniškem podjetju za predelavo nevarnih odpadkov Kemis, ki je izbruhnil minuli ponedeljek, je zgorela več kot polovica skladiščenih odpadkov. Od dobrih 871 ton odpadkov, kolikor jih je zgorelo, jih je bilo dobrih 456 ton nevarnih, kažejo podatki, ki jih je Kemis objavil na spletni strani.

PGD Rakek
Kemis je družba, ki se ukvarja z zbiranjem, predelavo, odstranjevanjem ter posredovanjem različnih vrst odpadkov.

Iz Kemisa so sicer prve dni po požaru zagotavljali, da so podatki o skladiščenih snoveh uničeni, saj da so jih hranili na računalniku, ki je zgorel v požaru. Danes pa so objavili seznam snovi, ki so zgorele. Te so naslednje:

Nekateri odpadki aditivov, organska topila, pralne tekočine in matične lužnice, nekateri trdni odpadki nekateri mulji barv ali lakov, nekateri vodni mulji z barvami ali laki, nekatere vodne suspenzije z barvami ali laki, odpadna praškasta sredstva za površinsko zaščito, odpadne vodne raztopine, ki vsebujejo tiskarske barve, mineralna neklorirana motorna olja, olja prestavnih mehanizmov in mazalna olja, mulji iz naprav za ločevanje olja in vode, z oljem onesnažena voda. embalaža, ki vsebuje ostanke nevarnih snovi.