Diplomacija med breskvicami in Rusi

VIDEO: Klan Trumpovih na spolzkih tleh

R.T.
25. 5. 2017, 15.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Trumpu na prvi turneji v tujini ni lahko: najbolj pester pa je bil njegov obisk v Izraelu.

Profimedia
Fotografija, ki je obnorela družbene medije.

Prva turnejo v tujini Donalda Trumpa vzbuja veliko pozornosti v medijih in družbenih omrežjih. Ne le zato, ker gre za prvo tovrstno turnejo še "svežega" predsednika, ampak tudi zato, ker Trumpov klan zabava širšo javnost z večjimi in manjšimi nerodnostmi.

Najbolj sveže je srečanje s čemernim papežem Frančiškom. Po srečanju je družbene medije preplavila skupinska fotografije zakoncev Trump z Ivanko in papežem, na kateri se je zdelo, da je vsem prisotnim neprijetno.

Ob simpatični besedni izmenjavi med Melanio in papežem o potici, je za zanimivost poskrbela tudi Ivanka. Takoj ko je po njenem značilnem ponižnem nasmešku in besedah naklonjenosti po rokovanju papežu obrnila hrbet, se je njen izraz na obrazu v sekundi spremenil v brezizrazno masko. Podobno, kot se je Melania na invaguracija odzvala na Donaldove besede in zaradi česar se je po družbenih medijih pojavilo "gibanje" #freemelania (osvobodite Melanio).   

Diplomacija z breskvicami

In kaj vse so si privoščili Trumnpovi na prvi turnji? Okorne "igrice", ki jih imata Trump in Melania glede držanja rok in ki so postale pravi spletni hit, izjava Bele hiše, ko so zaradi tipkarske napake med Trumpove cilje potovanja v Izrael zapisali "prizadevanja za vzpostavitev trajne breskve" med Izraelci in Palestinci. Da, v Beli hiši so besedo peace (mir) zamenjali s peach (breskev). Kdo ve, glede na Trumpovo nepredvidljivost in neposlušnost pa se zna predsednik svetovne diplomacije lotiti s pomočjo breskvic ...

Da bi po škandalu o izdajanju izraleskih varnostno-obveščevalnih podatkov o Siriji opral svoje ime, ga je Trump ob srečanju s premierjem Benjaminom Netanyahujem temeljito polomil. Trump in premier Netanyahu sta zaključevala tiskovno konferenco, po prostoru pa se je že širil glasen klepet. Trumpa in Netanyahuja so poklicali nazaj še za zadnjo fotografijo rokovanja. Iz novinarskih vrst so še letala vprašanja in v enem trenutku je Netanyahu dejal, da je sodelovanje med varnostno-obveščevalnimi službami odlično. 

Nato pa je nastopil Trumpov trenutek očitne improvizacije, ko je stavil na svoj šarm in začel novinarjem pojasnjevati, da v pogovoru z Rusi ni nikoli omenil besede Izrael. "Vsi so govorili, da sem, ampak nikoli nisem omenil Izraela.Izraz na obrazu Netanyahuja je povedal vse. V resnici Trumpu niso nikoli javno očitali, da je v pogovoru z Rusi izustil besedo Izrael. Poročila so le navajala, da je Trump med srečanjem izdal informacije, za katere se je izkazalo, da izvirajo iz izraelskih obveščevalnih krogov, in bi zato potreboval privolitev Izraela.

Med obiskom Izraela je očitno tudi pozabil, da je v Izraelu ali pa da leži Izrael na Bližnjem vzhodu, saj je zbranim vneto razlagal, da so se ravno vrnili z Bližnjega vzhoda. Takoj je dodal, da so prišli iz Savdske Arabije. Ob Trumpovi izjavi je izraelski veleposlanik v ZDA Ron Dermer z roko segel skozi lasje, gesto pa so številni razumeli, da je veleposlanik obšel sram ob Trumpovih besedah. 

Da pa v težavah ni bil edino Trump, je poskrbel Netanyahu, ki je Melanio preimenoval v prvo ženo (First Wife) namesto prvo damo (First Lady). Izraelski voditelj bi se z izrečenim še lahko izvlekel, če ne bi bila Melania Donaldova tretja žena ...