Nato

Cerar: Slovenija mora posodobiti svoje obrambne sile

STA/B.K.
25. 5. 2017, 16.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Slovenija mora posodobiti svoje obrambne sile, je poudaril premier Miro Cerar ob prihodu na vrh zveze Nato v Bruslju, kjer bo krepitev obrambnih izdatkov ena od dveh osrednjih tem. Bistveno je, da posreduje Slovenija močno sporočilo, da je zavezana Natu, da je čvrsta zaveznica in da posodablja obrambne sile, je dejal.

STA
Miro Cerar

Zagotavljanje pravičnejše delitve bremen, ki vključuje krepitev obrambnih izdatkov evropskih zaveznic in Kanade, je poleg boja proti terorizmu v ospredju poldnevnega vrha Nata.

Zaveznice so se leta 2014 zavezale, da se bodo v desetih letih čim bolj približale cilju dveh odstotkov bruto domačega proizvoda za obrambo. Slovenija naj bi do leta 2025 dosegla približno 1,2 odstotka BDP.

Nujno je, da našo vojsko posodobimo, kajti Slovenija potrebuje kakovostne obrambne sile, je poudaril. Zato po njegovih besedah zvišujejo sredstva in zato je treba izboljšati tudi status vojakov in drugih oseb, ki delajo na tem področju.

Premier je izrecno izpostavil tudi veselje, da za skupno mizo že sedi Črna gora, ki bo članica zavezništva uradno postala junija, saj je to dodaten prispevek k varnosti in stabilnosti na Zahodnem Balkanu.