Vrhnika

Končno podatki o onesnaženju zaradi požara v Kemisu

B.K./STA
24. 5. 2017, 14.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Delni rezultati vzorčenja zemljin, ki jih povzema danes objavljeno vladno poročilo o požaru v Kemisu, kažejo, da so med drugim v enem vzorcu našli presežene kritične vrednosti pesticida DDT, na več lokacijah pa presežene opozorilne vrednosti za kadmij, krom in nikelj. Rezultati nakazujejo, da so povišane vsebnosti posledica dejavnosti tovarne še pred požarom.

Bralec Matej
Izmerjene koncentracije živega srebra so bile povišane v neposredni okolici pogorišča.

Janja Turšič iz Agencije RS za okolje (Arso) je povedala, da je dimni oblak med gorenjem prešel Vrhniko in vplival na onesnaženje drugje. Ko je bil požar pogašen, je bila najbolj pod vplivom okolica tovarne.

Po požaru v Kemisu so izvajali vzorčenje zraka, vode in tal. Meritve zraka so izvajali na dveh lokacijah, glede na smer vetra, Inštitut Jožef Stefan pa je izvajal tudi meritve živega srebra. Vzorčenje vode se je izvajalo 16. ter 22. maja, vzorčenje tal pa 16. in 17. maja in se bo ponovno izvedlo danes.

Meritve kakovosti zraka kažejo, da so bile koncentracije delcev visoke med gašenjem požara, nato pa so upadle na ravni, ki so varne za zdravje.

Izmerjene koncentracije živega srebra so bile povišane v neposredni okolici pogorišča, sicer so bile koncentracije normalne za urbana področja, na nekaterih lokacijah pa so bile primerljive z nivoji značilnimi za neonesnažena področja.

Vzorčenje tal je potekalo na 10 lokacijah, predvsem kjer se zadržujejo otroci in kjer so pričakovali vpliv požara na onesnaževala v tleh.

Analizirali so kar 77 parametrov, vrednosti pa so bile presežene pri posameznih onesnaževalih. A vrednosti teh onesnaževal v zgornjem sloju prsti so bile identične s spodnjim slojem, kar kaže na to, da je onesnaženje tal posledica pretekle dejavnosti na tem področju, vpliv nesreče pa na prst pa je minimalen.

Potok Tojnica je mrtev

Onesnaženje vode je imelo akuten vpliv na življenje v potoku Tojnica. Potok je namreč na dolžini 800 metrov – od tovarne Kemis do izliva v Ljubljanico – mrtev in brez življenja, je povedal direktor direkcije za vode Tomaž Prohinar. Koncentracija je presežena vsaj za nikelj, kobalt, lahkohlapne aromatske ogljikovodike ter formaldehide. Rezultati kvantitativne analize so pokazali tudi povišane vrednosti pesticidov. Najbolj problematičen je atrazin, saj je njegova vsebnost presegla najvišjo dovoljeno koncentracijo na vseh merilnih mestih.

Po besedah Prohinarja se je čiščenje vodotokov začelo takoj, ko je bil požar pogašen. Že v torek je bil na terenu rečni nadzornik, ki je poročal o tem, da so na potoku opazni madeži oljne gošče. Na osnovi tega so na direkciji takoj stopili v kontakt s službo za čiščenje voda, občino in poveljnikom Civline zaščite. Takoj naslednji dan se je začelo čiščenje. Na terenu je bilo do 30 delavcev, ki so od srede do sobote skupno odstranili 70 kubičnih metrov gošče. Ob tem so gasilci postavili ograde in pivnike na potok, da se je širjenje madeža na Ljubljanico preprečilo. Do sobote, ko je začelo deževati, je bila odstranjena že praktično vsa gošča, zato do izliva teh snovi v Ljubljanico ni prišlo.

Od sobote dalje poteka tako imenovano fino čiščenje zaoljenih brežin. Dela se bodo nadaljevala do konca tega tedna, da se vodotok očisti. V potoku bodo še nekaj časa ostale pregrade in absorbenti.

Voda iz pipe varna

Peter Otorepec z Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja pa je zatrdil, da je voda iz pipe popolnoma varna. Tudi zemlja na vrtovih je načeloma primerna za gojenje zelenjave, razen v nekaj primerih njiv, ki so v neposredni bližini tovarne.

Čeprav je zemlja dovolj čista za nadaljnje gojenje zelenjave, pa Otorepec opozarja, da je potrebno vse povrtnine, na katerih je opaziti saje, oljno plast ali kaj podobnega, takoj zavreči. Odpadke je potrebno dati v posebne vreče in odpeljati na deponijo.

Preiskava nesreče še traja

Kriminalisti še nadaljujejo s preiskavo nesreče. Aktivnosti pa so začeli tudi na upravi za varno hrano, ker so pregledali nosilce živilske dejavnosti in poslovanja s krmo. Inšpekcijske preglede so opravili tudi na lokalni tržnici, nepravilnosti pa niso ugotovili.

Predvidoma v dveh tednih bo inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami v Kemisu opravil izredni inšpekcijski nadzor s področja zaščite in reševanja, ministrstvo za kmetijstvo pa bo po prejemu analiznih izvidov izvedlo ocene tveganja v primeru ugotavljanja prisotnosti onesnaževal, s katero se bo opredelilo, kakšna so kratkoročna in dolgoročna tveganja za zdravje.