Nepojasnjeno premoženje

Janša: "Volitve so blizu in Murgle spet udarjajo z repom"

S.R./STA
20. 4. 2017, 12.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Predsednik SDS Janez Janša se je na družbenem omrežju Twitter odzval na poročanje več medijev, da je tožilstvo zoper njega vložilo tožbo za odvzem nezakonito pridobljenega premoženja.

Reuters
Janša za vse hudo sumi nekdanjega predsednika republike Milana Kučana.

Mediji so včeraj poročali, da je Specializirano državno tožilstvo na sodišče vložilo tožbo zoper predsednika SDS Janeza Janšo, s katero zahteva odvzem premoženja nezakonitega izvora. Po neuradnih podatkih gre za skoraj 400.000 evrov.

Janša je danes ob zapisu na Twitterju dodal izsek iz zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, ki med drugim navaja, da lahko finančna preiskava traja največ eno leto, z odredbo pa se lahko podaljša za največ šest mesecev. Če tožilec sodišču v tem roku ne predlaga začasnega zavarovanja odvzema premoženja nezakonitega izvora oziroma ne vloži tožbe za odvzem takega premoženja, se finančna preiskava z odredbo ustavi.

Janša, ki zanika očitke o nepojasnjenem premoženju, je dogajanju pripisal politično ozadje z navedbo, da so volitve blizu in "Murgle spet udarjajo z repom."

Janša se v zapisu med drugim sprašuje, zakaj tožilstvo o vložitvi tožbe ni najprej obvestilo njega, hkrati pa navaja, da so tožilci, če navedbe o vložitvi tožbe držijo, "nedvomno namerno pomešali koledar, številke in osebe." Po njegovih navedbah je namreč skrajni rok za vložitev tožbe potekel 14. aprila 2015, torej pred več kot dvema letoma.

"Zakon je tu jasen in ne velja samo za preiskovance, ampak tudi za tovariše tožilce. Če bodo zakonske roke s pomočjo krivosodja samovoljno prikrajali predvolilnim časom in opravilom, bodo pri takem ravnanju ostali sami in zanj nekoč tudi odgovarjali pred ljudstvom, v imenu katerega se danes norčujejo iz vladavine prava," je zapisal.

Zatrdil je, da nima 400.000 evrov nezakonitega premoženja, ob tem pa tak sum usmeril na nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, pa na sorodstvo ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, spomnil je tudi na dva "ropa državnih bank v roku 20 let," "velikokrat po 400 tisočakov pa so morali tako ali drugače plačati posameznim slovenskim sodnikom in tožilcem, da te največje rope v slovenski zgodovini kljub očitnim, nedvoumnim dokazom ni bil še nihče obtožen, kaj šele obsojen. Skrajni čas je, da izsušimo to močvirje," pojasnjuje. Podrobnosti in dokazov sicer ni navedel.