Razdeljeni

Turške oblasti v bran rezultatu referenduma, pridržanih 16 protestnikov

B.K.
20. 4. 2017, 12.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Turški Vrhovni volilni odbor je zavrnil zahtevo opozicije za razveljavitev nedeljskega referenduma, na katerem so turški volivci z majhno večino sprejeli spremembo političnega sistema iz parlamentarnega v predsedniškega.

Reuters
Na ulicah Istanbula že od nedelje potekajo protesti proti rezultatu referenduma.

Rezultat nedeljskega referenduma daje predsedniku nova centralizirana pooblastila, ki bodo v večini začela veljati leta 2019. Opozicijske stranke, ki spremembam nasprotujejo, so opozorile na mnoge domnevne nepravilnosti pri izvajanju referenduma in zato zahtevale razveljavitev rezultata, poroča portal Euractiv.

Čeprav je zmagala opcija ‘Za’, opozicijski Republikanska ljudska stranka (CHP) in Ljudska demokratska stranka (HDP) trdita, da bi bil rezultat drugačen, če bi bil referendum izveden po pravilih. Opcija ‘Za’ je sicer slavila z 51,45 odstotki.

Zahtevo opozicije pa so sinoči povozili v Vrhovnem volilnem odboru, kjer je proti njej glasovalo 10 članov odbora, podprl pa jo je le eden. Volilni odbor je dvome sicer zanetil sam, s kontroverzno odločitvijo tik pred zdajci, ko je dovolil upoštevanje glasovnic, ki niso imele uradnega žiga. S tem bi lahko po besedah Alev Korun, avstrijske poslanke in opazovalke referenduma iz kvote Sveta Evrope, zmanipulirali do 2,5 milijona glasov, kar bi lahko spremenilo referendumski izid.

Reuters
Podporniki turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana slavijo zmago na referendumu.

Svet Evrope je sicer javno kritiziral izvedbo turškega referenduma in v izjavi zapisal, da glasovanje ni dosegalo demokratičnih standardov, Evropska komisija pa je turške oblasti pozvala, naj opravijo transparentno preiskavo domnevnih nepravilnosti pri izvedbi referenduma. Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OSCE) je kritizirala tudi izvedbo predreferendumske kampanje.

Podpredsednik stranke CHP Bulent Tezcan je dejal, da je odločitev Vrhovnega volilnega odbora, da zavrne opozicijsko peticijo, sprožila “resno krizo legitimnosti”.

Aretiranih 16 protestnikov

Že od razglasitve prvih neuradnih rezultatov, na ulicah največjega turškega mesta Istanbul potekajo protesti. Oblasti so do sedaj pridržale vsaj 16 levičarskih protestnikov, med njimi tudi predsednika neparlamentarne stranke Svoboda in solidarnost Mesuta Gecgela. Ta naj bi bil pridržan, ker je v javnosti izražal mnenje, da je izid referenduma nelegitimen.

Reuters
Sopredsednika opozicijske pro-kurdske stranke HDP, Selahattin Demirtas in Figen Yuksekdag, sta zaprta že od novembra lani.

Turške oblasti so od poskusa državnega udara, ki se je zgodil lanskega julija, prijele sicer že več kot 113.000 ljudi. Med njimi, poleg policistov in vojakov, še mnogo sodnikov, tožilcev, profesorjev in lokalnih politikov. V državi še vedno vlada izredno stanje. Vse to, po mnenju OSCE, ruši legitimnost referenduma.

Pridržanih je bilo tudi 13 poslancev opozicijske pro-kurdske stranke HDP. 10 jih je še vedno za zapahi, med njimi tudi oba sopredsednika stranke Selahattin Demirtas in Figen Yuksekdag.