Ljudsko izročilo

Maj se bo začel z mrazom in dežjem!

S.R.
20. 4. 2017, 10.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

23. oz. 24. aprila praznujemo pomladni praznik Jurjevo, ki so ga naši predniki šteli za vremenski obrat v prihajajoče poletje. Kaj mu bo sledilo in kaj pravi Bloška vremenska pratika?

Profimedia
Če gre verjeti Bloški pratiki, začetek maja ne bo nič kaj obetaven!

Sveti Jurij, krščanski svetnik, je poznan po legendi, da ubija zmaja ali kačo, starejše izročilo pa pozna zelenega Jurija, ki je bil v predkrščanski religiji Evropejcev praznik začetka pomladi.

Setev je tukaj, prav tako prva zelenjava, čebele že nabirajo med, vse pa že kipi od novega življenja. Torej, nekatere čaka izlet v naravo, druge pa delo na polju, zato pazljivo s časom!

A pozor! Bloška pratika pravi, da bo letos sicer dokaj miren in stanoviten maj, vendar se nam obeta, da se bo začel z mrazom in dežjem. Luna v levu bo vse še poglobila. Nič kaj obetaven začetek meseca mladosti torej.

Ni pa vse tako črnogledo, ljudske modrosti pravijo, da »hladen majnik da gotovo dosti slame in sena,« in »če na Trijakov dan (1. maj) dežuje, dobro letino oznanjuje.« Ali pač? Saj na drugi strani pravijo tudi, da »če na Florjana (4. 5.) dež gre, ga celo leto manjka,« in »kolikor na Florjana dan dež trave porosi, toliko je poleti v suši zgori.« Presodite sami!