Sojenje

Nekdanji direktor Sove vohunil v BiH in bil za to plačan ‘na roko’

B.K.
20. 4. 2017, 10.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nekdanji direktor Sove Drago Ferš je na sodišču zatrdil, da je v Bosni in Hercegovini leto in pol vohunil za Slovenijo, za kar je bil plačan kar ‘na roko.’

BoBo
Z leve: tedanji direktor Sove Drago Ferš, predsednik vlade Janez Drnovšek in zunanji minister Boris Frlec, februar 1999.

V sojenju nekdanjemu direktorju Sove Iztoku Podbregarju je njegov predhodnik Drago Ferš pričal, da je v letih 2004 in 2005 v Bosni in Hercegovini (BiH) vohunil za Slovenijo, medtem ko je bil tam pod krinko uslužbenca Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), poroča portal podcrto.si. S tem je Ferš opravičil ‘na roko’ izplačanih 126.000 evrov, ki mu jih je Sova namenila iz tajnega sklada, v času, ko jo je vodil Podbregar. Sova lahko namreč za prikrito obveščevalno dejavnost uporablja sredstva iz tajnega sklada, od katerih ne rabi odvajati davkov.

Pobudo za delo Ferša kot uslužbenca OVSE v Bosni je sicer dal urad visokega predstavnika BiH (OHR), pišejo na Pod črto. Bosna je takrat imela namreč tri ločene in neučinkovite obveščevalne službe, zato je OVSE vodil proces njihovega združevanja. Na predlog OHR je bil nato na mesto vodje tega procesa imenovan Ferš, ki je tako postal sodelavec OVSE.

STA
Iztok Podbregar na zatožni klopi.

Ferš je z vohunjenjem v BiH deloval v nasprotju s pravilnikom OVSE, ki izrecno poudarja, da sodelavci OVSE podatkov, ki jih pri delu pridobijo, ne smejo posredovati lastni državi. Poleg tega Sova Ferša ni plačala preko ustrezne pogodbe o delu, zato od plačila v državni proračun ni odvedla prispevkov, ampak je dobljenih 126.000 evrov prelila v svoj tajni sklad, nato pa vsoto ‘na roko’ izplačala Feršu, še pišejo na portalu in se sprašujejo, “zakaj je Slovenija tvegala svoj ugled in dopustila vohunjenje Ferša pod krinko OVSE.”

Tožilec Matej Peterca je zagovor Ferša sprejel in tožbo proti Podbregarju v tej točki umaknil.