V oči zbodejo datumi

Ograja na meji: za nakup ponarejali dokumente

T.L./STA
20. 4. 2017, 09.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V oči zbodejo datumi: minister Zdravko Počivalšek operiral z ustnimi pooblastili, vsa naročila so morala potekati pod oznako tajnosti.

Profimedia
Vlada pravi, da zaradi oznake tajnosti vsebine dokumentov ne more komentirati.

Dokumenti, povezani z nakupom ograje za mejo s Hrvaško, razkrivajo, da je minister Zdravko Počivalšek ustno pooblaščal zavod za blagovne rezerve za izvedbo nakupov, dobavitelji so ponudbo oddali celo pred sklepom o začetku postopka naročila, nekateri dokumenti pa so bili očitno ponarejeni, piše Dnevnik. Vlada se skriva za oznakami tajnosti.

Po poročanju Dnevnika, ki razkriva vsebino dokumentov, je Zavod RS za blagovne rezerve prvi sklep o začetku postopka javnega naročila nakupa žičnate ograje sprejel 21. oktobra 2015. V dokumentu, ki ga je podpisal direktor Anton Zakrajšek, so poudarili, da je za nakup 120 kilometrov varnostne zaščitne ograje (v vrednosti do 1,8 milijona evrov) zavod oziroma Zakrajška ustno pooblastil minister za gospodarstvo Počivalšek. Ta je hkrati zahteval, da morajo vsa naročila potekati pod oznako tajnosti. Iz tedanjega sklepa direktorja zavoda je mogoče razbrati tudi, da je Počivalška za izvedbo postopka nakupa varnostne ograje pooblastila vlada.

V oči zbodejo datumi

Drugi sklep o začetku postopka javnega naročila nakupa ograje - tokrat za 370 kilometrov žične in 20 kilometrov panelne ograje - pa je zavod podpisal v prvi polovici novembra 2015. Ocenjena vrednost naročila je segala do 7,2 milijona evrov. Tudi pri tem sklepu se zavod sklicuje na ustno pooblastilo Počivalška, v oči pa zbodejo še datumi.

Sklep zavoda za blagovne rezerve namreč nosi datum 9. november 2015, v njem pa se sklicujejo na sklep vlade o spremembah in dopolnitvah petletnega programa oblikovanja državnih blagovnih rezerv, ki je bil sprejet štiri dni pozneje, torej 13. novembra 2015.

Po mnenju nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za javno upravo Gorazda Pereniča ni nobenega dvoma, da gre za ponarejanje dokumentacije. "Ker gre za uradni dokument, gre za ponarejanje javne listine, torej bi lahko šlo za kaznivo dejanje," je dodal za Dnevnik.

Poleg tega lahko organ postopek javnega naročila začne šele, ko zanj dobi denar, v nasprotnem primeru gre za kršitev zakonodaje. Kot kažejo datumi, pa je zavod za blagovne rezerve postopek javnega naročanja začel, še preden je vlada sprejela sklep o prerazporeditvi denarja.

Presenetljiva je tudi hitra odzivnost dobaviteljev žične ograje. Zavod je prvo informativno ponudbo za dobavo žice pridobil že 20. oktobra 2015, kar je dan prej, kot je bil sprejet sklep o začetku postopka javnega naročila. Ponudbo je posredovalo podjetje Trgoup iz Velikih Lašč, torej iz občine, kjer je direktor zavoda za blagovne rezerve Zakrajšek (nepoklicni) župan. Sodeč po nekaj dni pozneje sklenjeni pogodbi je Trgoup dobil posel za dobrih 8000 evrov. Iz spletne aplikacije erar je po navedbah časnika sicer razvidno, da je zavod od oktobra 2015 do danes Trgoupu nakazal 72.000.

Vlada molči in se sklicuje na tajnost dokumentov

Vlada je za Dnevnik o "neujemanju" datumov in "prenagljenih" ponudbah odgovorila, da dokumenti nosijo oznake tajnosti in torej njihove vsebine ne morejo komentirati. So pa navedli, da je bilo zaradi drastično spremenjenih razmer ob množičnih prihodih migrantov odločeno, da se v državnih blagovnih rezervah nujno in v najkrajšem možnem času oblikujejo zaloge tehničnih ovir.

Tako so vse aktivnosti, od priprave vladnega gradiva za spremembo petletnega programa oblikovanja državnih blagovnih rezerv do zagotovitev sredstev, kakor tudi iskanja možnih dobaviteljev ter pridobitve predhodnih soglasij ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo na pogodbe za nakup, potekale sočasno, je navedla vlada.

Po vladnih navedbah je tudi zavod za blagovne rezerve v istem času pridobil predhodno soglasje gospodarskega ministrstva k pogodbam in si s tem zagotovil čimprejšnjo dobavo tehničnih ovir. Tako so bile prve dobave tehničnih ovir zagotovljene že v času sprejemanja sklepa vlade, s tem pa se je zagotovila pravočasna izvedba ukrepov varovanja zaradi interesov varnosti države, so še pojasnili.