Sumljiv prevzem družbe v Ljubljani

Hišne preiskave po Sloveniji: Okoristili so se za 6 milijonov evrov

S.R./STA
16. 3. 2017, 11.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Preiskovalci NPU skupaj s kriminalisti po Sloveniji opravljajo hišne preiskave zaradi sumov zlorabe položaja pri prevzemu gospodarske družbe z območja Ljubljane. V Kolektorju so potrdili, da gre za prevzem Etre 33.

Arhiv Reporterja
V okviru današnjih hišnih preiskav nobena oseba ni bila pridržana (Fotografija je simbolična).

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada in kriminalisti danes na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Murska Sobota, Kranj in Nova Gorica na podlagi odredb sodišča opravljajo 33 hišnih preiskav ter iščejo dokaze o storitvi kaznivih dejanjih s področja gospodarske kriminalitete.

Hišne preiskave se opravljajo tako v poslovnih prostorih, kot tudi na naslovih bivališč fizičnih oseb.

Preiskava je povezana s predkazenskim postopkom, ki poteka zoper 17 osumljenih fizičnih oseb v povezavi z več kaznivimi dejanji zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Za tovrstne zlorabe je predpisana kazen zapora do 8 let.

Hišne preiskave, ki so povezane s preiskavami maja 2016, se opravljajo na podlagi suma kaznivih dejanj, povezanih z različnimi gospodarskimi posli v zvezi s prevzemom gospodarske družbe iz Ljubljane, "med njimi gre za posle z vrednostnimi papirji ter zaračunanimi in plačanimi fiktivnimi storitvami," dodajajo na policiji. Preiskovalci obravnavajo kazniva dejanja, s katerimi je bila pridobljena protipravna premoženjska korist v višini 6 milijonov evrov.

"Parkirišča" za pravega lastnika - Kolektor

Že maja lani so kriminalisti iskali dokaze za utemeljitev suma storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja pri Kolektorjevemu prevzemu Etre 33. Takrat so v Kolektorju zatrdili, da je nakup Etre 33 potekal transparentno, pri tem pa da ni prišlo do oškodovanja družbe Kolektor Group.

"Danes zjutraj so sedež koncerna Kolektor v Idriji ter Kolektor Etro v Ljubljani obiskali preiskovalci NPU," so sporočili iz Kolektorja. Predmet preiskave je po njihovih navedbah Kolektor Etra oz. procesi lastninjenja družbe Etre 33, ko je bila njena lastnica še družba Sarini. "Kolektor, ki je družbo Etra 33 kupil leta 2010, in zaposleni v koncernu Kolektor niso preiskovanci v tej preiskavi," so še dodali.

Leta 2010 je delnice Etre 33 pokupila vrsta podjetij - poleg Kolektorja in FMR še Energotrans, Torion in Transing. Slednjemu je denar za posel posodil Kolektor, Transing pa je nato z delom posojila nakupil nekaj delnic Etre, preostanek denarja pa je posodil naprej Torionu in Energotransu, ki sta pokupila še preostanek deleža. Te družbe so po poročanju medijev služile zgolj kot "parkirišča" za pravega lastnika - Kolektor.

V Kolektor Etri so potrdili, da pri njih poteka preiskava, vendar poudarili, da ni povezana s sedanjimi lastniki. "Podjetje sicer posluje odlično in v skladu z vsemi zastavljenimi strateškimi cilji. Nobeden od obstoječih lastnikov oz. vodstva podjetja ni osumljenec v postopku preiskave. Nadaljnjih informacij do zaključka postopka ne dajemo," so zapisali.

Preiskovalci naj bi obiskali tudi nekdanjega direktorja Soda Marka Pogačnika, nekdanjega lastnika Etre 33 Borisa Pipana in direktorja Pomurskega sejma Janeza Erjavca, poroča Delo. Družbo Kolektor sicer lastniško obvladuje Stojan Petrič

Perutnina Ptuj

Kriminalisti so danes obiskali tudi Perutnino Ptuj, kjer so iskali dokumentacijo zaradi suma storitve kaznivih dejanj tretjih oseb. "Družba Perutnina Ptuj ni osumljenec v postopku in zoper družbo ne poteka noben postopek. Ravno tako ni med osumljenci nihče izmed članov uprave družbe, nihče ni pridržan, kot tudi pri nikomur od članov uprave družbe ne potekajo hišne preiskave. Družba nemoteno posluje," so dodali.

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo RS, v preiskovalnih dejanjih pa sodeluje skupno 140 kriminalistov.

Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod) sta 20-odstotni delež v Etri 33 leta 2007 prodala družbi Sarini, ki jo je po poročanju Dela prek povezanih družb obvladoval Boris Pipan. Leta 2010 pa so delnice Etre 33, ki je bila nekaj časa delničarka Perutnine Ptuj, kupili Kolektor, FMR, Energotrans, Torion in Transing. Perutnina Ptuj naj bi Sariniju pomagala pri financiranju prevzema.

Kad in Sod

Kriminalisti so danes po poročanju medijev obiskali tudi nekatere nekdanje vodilne v Kadu in Sodu. Nekdanji direktor Soda Pogačnik je za STA dejal, da se preiskava nanaša na prodajo delnic družbe Etra iz leta 2007, pri njem pa se je po uri in 20 minutah tudi že končala.

Pogačnik, pri kateremu so preiskovalci vzeli en računalnik in nekaj ključkov USB, je ocenil, da je bila takratna prodaja delnic korektna, prodano je bilo kupcu, ki je objavil javno ponudbo za prevzem družbe Etra. "Takrat je bila cena korektna," je poudaril Pogačnik.

Probanka

Kriminalisti naj bi obiskali tudi prostore nekdanje Probanke v Mariboru, ki zdaj sodi pod DUTB. V preiskavi je po poročanju portala tudi Ivan Vizjak, direktor podjetja Pom-Invest v stečaju, ki naj bi po navedbah portala za Sarini odigralo vlogo začasnega lastnika Etre 33 in je od paradržavnih skladov kupilo 20 odstotkov njenih delnic.