Kaj inkriminira Stojana Petriča

Ozadje prevzema Etre 33

E.R.
25. 5. 2016, 12.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pojasnjujemo ozadje včerajšnjih hišnih preiskav pri lastniku Kolektorja in Dela Stojanu Petriču in zakaj je policija odreagirala šele pet let po tem, ko ga je ovadil njegov večni rival Edvard Svetlik.

Arhiv Svet24
Petriča je zaradi domnevno spornega prevzema Etre 33 maja 2011 ovadila Hidria Fin Edvarda Svetlika, kar pojasnjuje njuno večno rivalstvo.

Preiskovalci NPU so včeraj opravili preiskave na trinajstih lokacijah: med drugim na sedežu podjetja Kolektor Etra v Ljubljani in na domu Stojana Petriča.

Lastniška struktura Etre Kolektor

Etra, ki se ukvarja s proizvodnjo energetskih in generatorskih transformatorjev, je danes v 50-odstotni lasti Kolektorja Group, 25 odstotkov družbe obvladuje družba Fond (podjetje, preko katerega  Stojan Petrič  obvladuje Kolektor). Med lastniki Etre 33 je tudi družba DIFS , ki je v lasti Petričeve žene Nade Petrič. Njen zastopnik je Stojan Petrič. 


Svetlikov »izvirni greh«

Petriča je zaradi domnevno spornega prevzema Etre 33 maja 2011 ovadila Hidria Fin Edvarda Svetlika, kar pojasnjuje njuno večno rivalstvo.  

In zakaj so kriminalisti rabili pet let, da so opravili hišne preiskave pri osumljencih?
Na policiji pojasnjujejo da so rabili čas, da so prepričali sodišče, da gre za utemeljeni sum za kaznivo dejanje, kakor tudi, da bi preiskava odkrila nove sledove. V danem primeru naj bi bilo zbiranje dokazov še posebej zahtevno; nanašalo naj bi se na daljše časovno obdobje. Zajelo naj bi finančni pregled in analizo sumljivih poslovanj in spornih transakcij za več deset povezanih fizičnih ter domačih in tujih pravnih oseb, kar naj bi pojasnilo, zakaj so preiskovalci  toliko časa, da so izvedli hišne preiskave.

Prevzem

V prevzemu takratne Etre 33 je sodelovalo več podjetij, poleg Kolektorja še Transing, Fond, Torion, Energotrans in DIFS.

Kolektor je financiral tudi Transingov nakup 15-odstotnega deleža Etre 33. Družbi je posodil 4,47 milijona evrov, Transing pa je za nakup omenjenega deleža porabil »le« 2,6 milijona evrov. Kam je šel preostanek, ni znano, današnje Finance pišejo, da ga je Transing dal družbama Torion in Energotrans, ki sta za nakup po 4,5-odstotnega deleža Etre 33 potrebovali skupaj prav 1,7 milijona evrov.