Odzivi na volitve

Jasna zmaga proti ekstremizmu, odgovorna politika in konec Nexita

B.K.
16. 3. 2017, 10.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po včerajšnjih volitvah na Nizozemskem je jasno, da skrajni desničar Geert Wilders ne bo sestavljal nove vlade. Na novico so se pozitivno odzvali evropski voditelji.

Reuters
Mark Rutte

Po veliki večini preštetih glasov je jasno, da je kljub izgubi osmih stolčkov v 150-članskem nizozemskem parlamentu, relativna zmagovalka volitev desno-sredinska Ljudska stranka za svobodo in demokracijo aktualnega premiera Marka Rutteja, ki je zasedla 33 sedežev. Skrajno-desna Stranka za svobodo Geerta Wildersa je s 13 odstotki vseh glasov dobila 20 sedežev in je tako drugouvrščena, tretje mesto pa si z 19 sedeži delita desnosredinski Krščansko demokratski poziv in centristična D66. S 14 stolčki jima sledijo Socialisti in Zelena levica – slednji je uspel tudi največji naskok, za njimi pa upočasnjeni capljajo nizozemski laburisti, ki so izgubili kar 29 stolčkov in jih imajo tokrat le 9. V parlament se je sicer uvrstilo še 6 manjših strank, skupno torej 13.

Čeprav je Wilders izboljšal rezultat glede na volitve leta 2012, pa je vseeno relativni poraženec volitev. Četudi bi zmagal, bi sicer težko sestavil koalicijo, saj je večina strank sodelovanje z njim že pred volitvami zavrnila, sedaj pa v roke niti ne bo dobil mandata za sestavo vlade.

Na izide volitev so se že odzvali evropski voditelji, voditelji strank in zainteresirana javnost. Odzivi so večinoma pozitivni.

Tako je denimo španski konzervativni premier Mariano Rajoy na twitterju Nizozemcem četital za njihovo odgovornost, poleg Rutteja pa je čestitke poslal tudi Krščansko-demokratskemu pozivu.

Predsednik danske vlade Lars Løkke Rasmussen, je prav tako čestital Rutteju in volitve označil za “resno politiko” francoski predsednik Francois Hollande pa je dejal, da gre za jasno zmago proti ekstremizmu.

Rutteju je po telefonu že čestitala nemška kanclerka Angela Merkel, ki je dejala, da se veseli sodelovanja, na twitterju pa se je oglasil tudi pretendent po kanclerskem stolčku, nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, ki je dejal, da si je oddahnil a tudi, da je potrebno “nadaljevati z bojem za odprto in svobodno Evropo.”

Rutteju sta čestitala tudi predsednik evropske komisije Jean Claude Juncker in italijanski premier Paolo Gentiloni, ki se veselita poraza ekstremizma in umika grožnje o izstopu Nizozemske iz Evropske unije.

Vodja Škotske nacionalne stranke Nicola Sturgeon pa je na svojem twitter profilu zapisala preprosto – “Dobro.”

Negativni odziv je prišel le iz Turčije, kjer je premier Mevlut Cavusoglu dejal da “ni razlike” med Ruttejem in Wildersom, cel nizozemski politični spekter pa je označil za praktično istega.