Olajšanje za EU

Vzporedne volitve na Nizozemskem: Wilders poražen

B.K./STA
15. 3. 2017, 21.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD) premierja Marka Rutteja je zmagala na današnjih parlamentarnih volitvah na Nizozemskem, kažejo izidi vzporednih volitev.

Reuters
Zmagoslavje volivcev Zelenih, ki jim je uspel neverjeten preboj.

VVD bo, če so vzporedne volitve točne dobila 31 sedežev v 150-članskem parlamentu. Skrajno desna Stranka za svobodo (PVV) Geerta Wildersa si deli drugo mesto še z dvema strankama, desno-sredinskim Krščansko demokratskim pozivom in centristično D66. Po projekcijah bodo vse tri dobile 19 stolčkov.

Največji preboj je uspel Zeleni levici, ki je po projekcijah osvojila 16 stolčkov, kar je kar 12 več od rezultata na volitvah leta 2012.

Reuters
Aktualni nizozemski premier Mark Rutte (desno) in Geert Wilders (levo) na zadnjem predvolilnem TV soočenju.

Po poročanju medijev je bila današnja volilna udeležba najvišja v zadnjih 31 letih. Na volišča je namreč prišlo kar 82 odstotkov volilnih upravičencev.

Koalicijske igre

Kot kažejo rezultati vzporednih volitev, ima nizozemska desnica majhne možnosti za formiranje koalicije. Ta odgovornost bo očitno pripadla strankam centra in levice.

Sestavljanje koalicije je v tej zahodnoevropski državici sicer tradicionalno dolgotrajen proces, kar gre pripisati zelo nizkemu parlamentarnemu pragu. Za osvojitev stolčka je namreč dovolj že 0,66 odstotka vseh oddanih glasov. Zato ni nenavadno, da se je po vzporednih volitvah v parlament prebilo kar 13 strank.