Nezgoda

Med raziskovanjem bunkerjev ga je vzela zemlja

lt
15. 3. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Starejši pohodniki so zaslišali klic na pomoč, ki je prihajal od neznano kod. Ugotovili so, da prihaja izpod zemlje.

vnaravi.si
Med pohodi na Planinsko goro previdno. Pohodnik je že v drugo zgrmel v prezračevalni jašek zapuščenega bunkerja iz druge svetovne vojne.

En dan ali dva naj bi bil po predvidevanjih pod zemljo ujet starejši novinar italijanskega radia, ki si je na Planinski gori v okolici Postojne ogledoval ostanke italijanskih bunkerjev. Včeraj v dopoldanskih urah so njegov klic na pomoč le zaslišali starejši pohodniki, ki so se tedaj gibali na tistem območju.

»Aiuto, aiuto,« je v italijanščini donelo izpod zemlje. Klic na pomoč je zaslišala mati naše bralke, ki je na to opozorila druge pohodnike, eden od njih je govoril italijansko in se je s kličočim začel sporazumevati. »Šlo je za novinarja italijanskega radia, ki je že včeraj padel v ostanke italijanskega bunkerja, iz katerega nato ni mogel izplezati,« je sporočila bralka.

Zgrmel je v prezračevalni jašek in čakal, da kdo zasliši njegov klic na pomoč.

Možakar je padel v prezračevalni jašek, ki je v globino meril kar sedem metrov, nam je pojasnil vodja intervencije Regijskega centra Postojna, Borut Smrdel. »Gre za rov, ki je v hribu – vanj je padel skozi jašek za zračenje. Gre pa za zelo ozke rove, vendar pri izvleku kljub temu nismo imeli težav,« nam je po telefonu razložil Smrdel, ki je dodal, da so italijanskega državljana stabilizirali na nosilih in ga nato na njih potegnili iz jaška. Pri tem niso potrebovali pomoči jamarske službe, saj teren ni bil pretirano težaven.

Smrdel sicer ni imel informacij, kako hude so bile poškodbe italijanskega novinarja, potrdil nam je le, da so ga s helikopterjem prepeljali v klinični center v Ljubljani.

STA
Ponesrečenca so v UKC Ljubljana prepeljali s helikopterjem.

Ni prva tovrstna nesreča

V italijanski bunker iz druge svetovne vojne je pred 14 leti že padel krajan, ki je prav tako zgrmel sedem metrov globoko. Tedaj so imeli gasilci z izvlekom ponesrečenca več težav kot včeraj, saj so morali na pomoč poklicati jamarsko reševalno službo iz Postojne, ponesrečenca pa so prav tako odpeljali v UKC Ljubljana. (lt, foto: arhiv Svet24)