Domnevne kršitve

Kdo je trn v peti zasebni koncesionarki?

mv
14. 3. 2017, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Janja Kos zadnjih pet let kot edina zasebna koncesionarka v občini Cerklje na Gorenjskem pomaga starejšim na domu, a ji zaradi domnevnih kršitev grozi prekinitev pogodbe.

Arhiv Svet24
Janja Kos trdi, da proti njej delujejo občina, direktorica doma upokojencev in socialna inšpektorica.

87.000 evrov kazni grozi Janji Kos zaradi domnevnega dela na črno. 

Težave so se za Janjo Kos začele že kmalu po pridobitvi koncesije leta 2012. Občina naj bi namreč imela neurejene zadeve s predhodnimi koncesionarji za pomoč na domu, zato je bila kmalu opozorjena na možnost inšpekcije. Po enem mesecu delovanja je dobila redni nadzor, razlog pa so bile nepravilnosti pri delovanju prejšnjega koncesionarja. Leto zatem je sledil še izredni nadzor, ki pa prav tako kot redni ni zaznal nepravilnosti v delovanju zasebne koncesionarke.

Kdo je trn v peti?

Zadeve so se začele zapletati leta 2015, ko je socialna inšpektorica Tatjana Arnšek začela izvajati nov redni nadzor. Od Kosove so takrat zahtevali dostavo dokazila o izobrazbi in potrdilo z Ajpesa. »Gre za banalne ukrepe, saj brez omenjenih dokazil sploh ne bi mogla dobiti koncesije,« je dejala Kosova. Trdi, da se je pod drobnogledom znašla zaradi pritiska direktorice Doma upokojencev Kranj Zvonke Hočevar, ki naj bi v njenem delovanju videla konkurenco, s pridobitvijo koncesije v Šenčurju pa bi bila ogrožena delovna mesta. Hočevarjeva se z navedbami Kosove ne strinja in zatrjuje, da zaradi velikega števila oskrbovancev (več kot 200) v domu upokojencev ne gre govoriti o konkurenci. Kosova namreč trenutno skrbi za pet oseb. Koncesijska pogodba velja do leta 2022, vendar lahko preneha veljati v primeru sporazumne prekinitve pogodbe ali prepovedi izvajanja dejavnosti.

arhiv Reporterja
Župan Franc Čebulj pravi, da so navedbe Kosove povsem neresnične.

(Ne)veljavne odločbe inšpektorice

Inšpektorica Tatjana Arnšek je v delovanju Janje Kos ugotovila pet nepravilnosti, na podlagi katerih je izdala odločbo o prepovedi delovanja, od občine pa zahtevala odpoved koncesije. »Te domnevne napake sploh niso bile sporne leta 2013. Takrat inšpektorica ob identični dokumentaciji ni imela pripomb,« trdi Kosova. Župan občine Cerklje na Gorenjskem Franc Čebulj nam je povedal, da navedbe Kosove absolutno ne držijo ter da se je »občina celo zavzela za Kosovo in oporekala prvotni odločbi inšpektorice«. Kosovo so pozneje z občine sicer pozvali k podpisu prekinitve koncesijske pogodbe, a je podpis zavrnila in se pritožila na socialno inšpekcijo ter ministrstvo za delo. Pritožba je bila uspešna in ministrstvo je odločbo inšpektorice razveljavilo. Medtem je inšpektorica Arnškova izdala novo odločbo, hkrati pa je Kosovo prijavila na Furs, ker naj bi zaposlovala na črno. Toda iz dokumentov, ki jih je predložila Kosova, je razvidno, da je sekretar na ministrstvu za delo Aleš Kenda potrdil, da Kosovi ni bila odvzeta koncesija in da so navedbe o poslovanju na črno neresnične.

Arhiv Svet24
Kosova pravi, da naj bi njene posle nasledil Dom upokojencev Kranj.

Uporabniki pomoči na domu v limbu

Konec februarja letos, tik preden bi morala z občino obnoviti letno koncesijsko pogodbo, ji je občina ponudila sporazumno prekinitev pogodbe. Tega ni podpisala, ker čaka odločitve sodišča: vložila je namreč tožbo na upravno sodišče zoper odločbo inšpektorice, ki jo je ta izdala njej, in zoper odločbo o odvzemu koncesije, ki jo je inšpektorica izdala Občini Cerklje na Gorenjskem in za katero je izvedela šele od občine. Če bo občina prekinila koncesijo, bodo posledice čutili predvsem uporabniki pomoči na domu, »kajti navajanje na novo oskrbovalko je zanje stresno in lahko povzroči poslabšanje njihovega zdravstvenega stanja«, pravi Janja Kos.