Laurina akcija

Šokantne izpovedi slovenskih deklet o zlorabah

pk
14. 3. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Laurina akcija jih spodbuja, da spregovorijo o tem, kar se jim je zgodilo.

Profimedia
Lauro so omamili, najverjetneje z drogo za posilstva, ki jo žrtvi vmešajo v pijačo, in jo nato spolno zlorabili.

Zgodba 25-letne Laure iz okolice Litije je pred nekaj tedni preplavila javnost. Prek videoposnetka je razkrila, da so jo omamili in posilili.

V skupini so že članice

Laura poroča, da je v zaprti spletni skupini prijavljenih že petnajst deklet, ki so izpovedale svoje pretresljive zgodbe. Zlorabljene punce si bodo med seboj pomagale.

Spregovoriti o travmatičnem dogodku se je odločila zato, ker želi spremembo za ženske; rada bi, da tiste, ki so bile zlorabljene, o tem spregovorijo. »To je nujno – saj bo to sprožilo ozaveščanje deklet, da se bodo ta lahko bolje samozaščitila. Pa tudi policija mora delati v smeri preprečevanja takih dogodkov in tudi sama ozaveščati,« poudarja 25-letna Laura Poglajen.

Za žensko je pomembno, še pravi naša sogovornica, da spregovori tudi zaradi čustvene rehabilitacije. »Če samo tiščiš v sebi in skrivaš, ne moreš pozdraviti svoje psihe. To je zelo travmatična in uničujoča izkušnja; je ne pozabiš, z njo se lahko le naučiš živeti. Sama imam velike težave. Hodim k psihiatru, uživam tudi tablete,« je iskrena in ob tem poudarja, da ji to, da se bori za ženske, daje moč.

Pišejo ji

»V času, odkar sem z javnostjo prek družbenega omrežja delila svojo zgodbo, se mi je oglasilo ogromno deklet, tudi fantov, ki se jim je dogodilo enako, pa o tem molčijo. Zlorabe se sramujejo, kar je razumljivo. Dogodka niso prijavili policiji, kaj šele da bi se o tem komu zaupali. To želim spremeniti,« napoveduje Laura.

Facebook
Mlada ženska Laura Poglajen navdihuje svoje sovrstnice, ki so se tudi soočile s travmatičnim dogodkom.

Ustanovila je posebno spletno skupino, kjer se bodo povezovale žrtve spolnih zlorab in si med seboj pomagale. »Na družbenem omrežju sem ustvarila skupino Žrtve spolnih zlorab Laura Poglajen. Vse ženske, ki bi se ji rade priključile, se mi oglasite z zasebnim sporočilom, nato vas bom vključila vanjo. Skupina bo skrita, njeni člani in njihove objave ostalim uporabnikom ne bodo vidni,« diskretnost zagotavlja Poglajenova.

Profimedia
Laura svetuje, da se o spolni zlorabi takoj obvesti policijo, žrtev pa naj si omisli psihološko pomoč.

Izpovedi zlorabljenih

Naša sogovornica je sicer pretresena nad dejstvom, koliko ljudi je že doživelo spolno zlorabo. Ti so se ji oglasili s pismi. »Šokirana sem nad tem; grozljive zgodbe so to. Za vedno bomo zaznamovani, a naša naloga je, da o tem spregovorimo, opozorimo druge, naj bodo previdni, in jih nagovorimo, naj, če se že kaj takega zgodi, o dogodku nemudoma obvestijo policijo in poiščejo psihološko pomoč,« poudarja.

P.K.
Naša sogovornica si želi, da bi lahko policija v zvezi s preprečevanjem takih dogodkov naredila še več.

Odkar je Laura javno spregovorila o svoji izkušnji, se je prek družbenega omrežja oglasilo še nekaj deklet in tako kot ona javno spregovorilo o zlorabah. Med njimi je tudi Zina M. Ta se je Lauri najprej zahvalila, ker ji je odprla oči. »Ugotovila sem, da je veliko žensk izkusilo spolno zlorabo, a nobena tega ne pove v javnosti, zaradi strahu, ponižanosti, ničvrednosti, kar je napaka. Tudi jaz nisem; do danes sem to tlačila v sebi. Upam, da bom s svojo izpovedjo kakšno punco prepričala, da spregovori. Žal se travme in bolečine s tem ne izbrišejo. Upam tudi, da se bodo punce znale bolje zaščititi, da bo čim manj zlorab,« je med drugim zapisala Zina.