Reševanje potrošniških sporov

Katarina Kresal je izgubila monopol

R.T.
8. 8. 2016, 11.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Evropski center za reševanje sporov (ECDR) Katarine Kresal ni več edini izvajalec v zunajsodnem reševanju potrošniških sporov.

KMA, Mediaspeed
Nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal.

Za mediatorja med potrošniki in bankami, hranilnicami ter lizinškimi družbami je gospodarsko ministrstvo po večmesečnih zapletih registriralo Združenje bank Slovenije, piše Dnevnik.

Evropski center za reševanje sporov (ECDR), ki ga je leta 2012 ustanovila nekdanja notranja ministrica v Pahorjevi vladi Katarina Kresal, je bil do nedavnega monopolist na področju zunajsodnih reševanj potrošniških sporov in je temu primerno uspešno posloval. 

Zaslužki Kresalove
Lani je center, ki ga vodi Kresalova ustvaril okrog 455.000 evrov prihodkov in 1254 evrov dobička. 
Od aprila leta 2014 do julija letos so največ poslov (več kot 229.000 evrov) sklenili z Mestno občino Koper. Skupni znesek, ki so ga na ECDR zaslužili z državo, presega 293.000 evrov. 

Kot je razvidno iz registra zunajsodnega reševanja potrošniških sporov sta bila vanj doslej vpisana dva izvajalca, oba v zasebni lasti: Evropski center za reševanje sporov (ECDR) predsednikov Katarine Kresal in Aleša Zalarja (direktor zavoda je sicer Uroš Petohleb), ter družba Persvet izobraževanje, ki jo vodi Gorazd Perenič, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za javno upravo v času Gregorja Viranta.

Za potrošnike bo mediacija na ZBS brezplačna

Kot pojasnjuje France Arhar, direktor Združenja bank Slovenije, se vsak izvajalec storitev, bodisi podjetje bodisi finančna ustanova, sam odloča, koga bo izbral za mediatorja, in to tudi zapiše v svojih aktih. Ker od sredine maja že velja zakon o zunajnsodnem reševanju potrošniških sporov, združenje bank pa takrat še ni bilo registrirano za mediacije, sta Katarina Kresal in Aleš Zalar po informacijah Dnevnika že snubila banke pa tudi zavarovalnice. Številne banke so z omenjenim centrom sklenile pogodbe, za opravljene storitve pa so jim po naših informacijah namenile pavšalno plačilo.