Naravna katastrofa

Škodljivec je podivjal, če pride do največjih gozdov, bo "popoln masaker"

G.G./STA
8. 8. 2016, 11.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Stanje na območju gozdnogospodarskega območja Bled je alarmantno, polovico gozdov je prizadel lubadar, je opozoril vodja območja Andrej Avsenek. Izpostavil je, da je obvladovanje lubadarja ušlo izpod nadzora, da gre za naravno katastrofo in da lubadar že ogroža tudi največje gozdove - Jelovico in Pokljuko.

STA
Zavod skuša lastnikom gozdov pomagati pri izvedbi sanacije.
"Še huje pa je pri lastnikih, ki morajo to sanirati. 90 odstotkov lastnikov ne zna delati v gozdu, nima opreme, zato morajo najti izvajalca, ki pa jih je tudi premalo," opozarja Avsenek.

Prepričan je, da trenutni obseg lubadarja predstavlja naravno katastrofo. "Bojimo se, da bo lubadar prišel do naših največjih gozdov - Pokljuke, Jelovice, Karavank. Če pride do tja, to pomeni popoln masaker," je apokaliptičen Avsenek.

Kot je pojasnil, je stanje najhujše v spodnji in zgornji bohinjski dolini, območje Bleda, Radovne, Mežakle, pobočje Jelovice, Dobrče, v nižinah pa okoli Radovljice. "Količine presegajo razumne mere. V času do konca julija smo za posek označili prek 130.000 kubičnih metrov lesa, kar so za naše območje neverjetne številke, dejansko nismo več kos temu," je dodal.

Smreke so še zelene, a praktično že mrtve

Da stvari niso več obvladljive že celo poletje obveščajo tudi ministrstvo, saj se zavedajo, da bodo v prihodnosti potrebni bolj rigorozni ukrepi. "Kar bomo sedaj naredili, bo prepozno za letos. Še vedno zelene smreke so praktično že mrtve, saj je v njih lubadar. To bomo odkrili šele takrat, ko bodo smreke rjave, to bo čez 14 dni ali čez mesec," je pojasnil Avsenek. Območje bodo sanirali še celo zimo in pomlad, zato se morajo pripraviti za naprej.

Ozko grlo je že pri odkrivanju

STA
Lubadar dela ogromno škodo.

Avsenek opozarja tudi na potrebne spremembe javne gozdarske službe in ukrepanja v takih primerih. Trenutni predpisi ne vzdržijo takšnih razmer, je prepričan, saj meni, da niso dimenzionirani za sedanje alarmantno stanje. Še manj pa so nanj pripravljeni lastniki in izvajalci. "Tu je zadeva ušla čez vse mere in nam iz rok, ne obvladujemo več razmer na tem območju," je priznal Avsenek.

Revirni gozdar bi moral v enem mesecu pregledati vse gozdove, a sedaj šele v štirih mesecih prehodi celotno območje, ki ga nadzoruje. Avsenek poudarja, da en sam gozdar v tako kratkem času ne more pregledati gozda in označiti vseh smrek za posek ter obenem izdati vse odločbe. Ozko grlo je torej že pri samem odkrivanju.