Slovenija

Je Kučan napačen priimek?

G.G./STA
11. 4. 2016, 19.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je danes odzval na očitke nekaterih medijev v zvezi z izborom Špele Kučan za ekonomsko svetovalko na stalnem predstavništvu Slovenije pri ženevskem uradu ZN in drugih mednarodnih organizacijah v tem mestu. Povedal je, da Kučanova izpolnjuje vse razpisne pogoje. "Očitno ima napačen priimek," je pristavil.

Špela v družbi očeta Milana.

Nova24 TV je že prejšnji teden poročala, da je gospodarsko ministrstvo na omenjeno delovno mesto ekonomske svetovalke pri uradu ZN in drugih mednarodnih organizacijah imenovala Kučanovo, sicer hčerko nekdanjega predsednika države, čeprav po njihovih opozorilih nima ne nobenih izkušenj zanj niti primerne izobrazbe. Problematizirali so npr. tudi to, da nima diplomatskega izpita.

Počivalšek je danes medijem pojasnil, da gre za delovno mesto ekonomskega svetovalca, ne pa za diplomatsko delovno mesto. Dodatno so na ministrstvu zapisali, da bo Kučanova kot uslužbenka gospodarskega ministrstva na ministrstvo za zunanje zadeve razporejena le začasno.

Državni uslužbenci, ki niso zaposleni na zunanjem ministrstvu, a začasno službujejo na slovenskih diplomatskih predstavništvih v tujini, po pojasnilih ministrstva niso imenovani v diplomatski naziv, ampak dobijo samo začasno pravico do njegove uporabe. Zato tudi niso dolžni opravljati diplomatskega izpita.

Dobrih 5000 evrov bruto plače

Kučanovi, ki bo z delom predvidoma začela 18. aprila, bo po pojasnilih ministrstva glede na uradniški naziv sicer pripadal diplomatski naziv svetovalka, bruto mesečna plača svetovalca na predstavništvu v Ženevi pa je 5.388,79 evra.

Počivalšek je povedal, da so na ministrstvu izvedli standardni izbirni postopek v obliki notranjega razpisa. Nanj sta se prijavili dve kandidatki, ki sta obe izpolnjevali vse razpisne pogoje. Odločili so se za Kučanovo, ki naj bi v Ženevi skrbela predvsem za odnose s Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO). Kučanova ima po pojasnilih ministra 10 let izkušenj pri delu na področju intelektualnih pravic, saj je od aprila 2006 zaposlena na uradu za intelektualno lastnino, ki je organ v sestavi ministrstva.

Do sedaj je koordinirala mednarodno sodelovanje urada in pokrivala predvsem sodelovanje s Svetovno organizacijo za intelektualno lastnino v Ženevi in drugimi mednarodnimi organizacijami za intelektualno lastnino. Po pojasnilih ministra je sodelovala tudi z Evropskim patentnim uradom, Uradom EU za usklajevanje na notranjem trgu za znamke in modele in z drugimi.

V Ženevi sedem zaposlenih

STA
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek

Na stalnem predstavništvu v Ženevi so sicer trenutno zaposleni veleposlanik, štirje diplomati ter en administrativno-strokovni delavec. Kučanova bo tako sedma zaposlena na predstavništvu. To delovno mesto je od 1. januarja 2013 nezasedeno, do konca 2012 pa ga je opravljal Grega Kumer. Po Počivalškovih besedah so ocenili, da je za delo Slovenije v WTO pomembno, da je mesto zasedeno.

Na vprašanja o povezavi z nekdanjim predsednikom Kučanom je minister odgovoril, da je zanje izvedel od medijev. "Očitno ima napačen priimek, zato je problem," je dodal.

Podobna pojasnila o naravi delovnega mesta je ob robu mednarodne konference o staranju prebivalstva podal tudi zunanji minister Karl Erjavec. Ta upa, da imenovanje ni problematično samo zaradi njenega priimka in da "nismo prišli tako daleč", da je v primeru izpolnjevanja pogojev in preglednega izbirnega postopka problem priimek.