Slovenija

Biljenci nismo ovce

pk
11. 4. 2016, 17.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tako nazorno se je glasil slogan na transparentih, ki so domačine pozivali, naj se udeležijo zbora krajanov in aktivno soodločajo o tem, kaj storiti s frnažo.

STA
V akciji pozivanja krajanov na zbor o opekarni je kot glavni lik nastopala ovca, s katero so ponazarjali, da ne smejo biti brezbrižni v pomembnih zgodbah.

Mnenja o tem, kaj naj bo v stari opekarni, ki je zaščitena kot kulturna dediščina Bilj na Goriškem, so deljena. Na zadnji seji občinskega sveta so svetniki Občine Miren - Kostanjevica izglasovali sklep, da se za prenovo frnaže dobi zasebnega vlagatelja oziroma se je del odproda v industrijske namene in tako stavbo reši pred propadom.

STA
Na zbor krajanov so se domačini res množično odzvali, kar močno pozdravlja Ingrid Praznik, predsednica KS Bilje.

Občina nima denarja

Občina namreč poudarja, da v finančni perspektivi do leta 2020 nima denarja za investicije, zato v projekt obnove ne more. Nujno je torej za realizacijo revitalizacije imeti nekega partnerja, v svojih izjavah sporoča tamkajšnja občina.

Na drugem zboru krajanov so se domačini izjasnili, da želijo, da se v frnaži uredi opekarski muzej.

Nad sklepom Občine Biljenci krajani niso bili navdušeni, predvsem v delu, ki pravi, da bi v frnaži spet stekla proizvodnja, saj so prepričani, da bi v opekarni morale biti drugačne vsebine. Menijo tudi, da bi v obnovo frnaže, če že občina zanjo nima denarja, lahko vlagal tudi kdo, ki bi dobil stavbo v dolgoročni najem.

Kaj pa denar iz Evrope?

Domačini sicer upajo, da bo občina poskušala denar za obnovo črpati iz finančnih mehanizmov Evrope, pa tudi iz državne blagajne. Župan občine Miren - Kostanjevica Mauricij Humar v zvezi s tem poudari, da že zdaj težko pridobivajo denar iz Evrope; neuspešni so bili že pri črpanju sredstev za kulturni dom v Mirnu in za tamkajšnjo šolo, zato dvomi, da bi bilo kaj lažje v primeru frnaže. Edino rešitev župan Humar vidi v vključitvi partnerja v projekt.

STA
Župan Mauricij Humar pravi, da bo odločitev krajanov občinskemu svetu sporočil na naslednji seji. »Kar bo svet odločil, tako bodo tudi delali naprej,« pove.

O končni odločitvi

Na drugem zboru krajanov so torej odločali, ali del stavbe prodati zasebniku, ki bo po obnovi v enem delu uredil industrijsko proizvodnjo, ali v njej urediti opekarski muzej, s tem da v tem primeru denar za obnovo poskuša zbrati občina. Z glasovanjem so se krajani odločili za slednje.

STA
Primož Nemec, predsednik občinske delovne skupina za obnovo, pravi, da je dobro tudi to, da so se na zboru dogovorili za sodelovanje z arhitekti.

Njihov sklep bo župan prenesel občinskemu svetu, ob tem pa je krajanom povedal, da ga bo občina spoštovala. Član občinske komisije, ki je pripravljala predlog vsebin, Primož Nemec, pa je še povedal, da bodo denar ob močni podpori občine poskušali pridobili tudi iz državnih ali evropskih sredstev.