Slovenija

Neplačanih 30 tisoč evrov dohodnine

E.R.
11. 4. 2016, 15.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Furs je nekaterim slovenskim delavcem, ki delajo v sosednjih državah, poslal astronomske odločbe za dohodnino.

Arhiv Svet24
Vodja Apaške iniciative Dušan Cvetko je prepričan, da so ti delavci dvojno kaznovani, saj najprej država ni zagotovila možnosti za zaposlitev v Sloveniji, zdaj pa je po njih udarila še davčna uprava

V Civilni iniciativi Apače so nedavno opozorili, da je Furs nekaterim njihovim članom poslal odločbe o doplačilu dohodnine tudi po 30.000 evrov. Na davčni upravi pojasnjujejo, da gre za več let neplačane razlike v dohodnini. 

Po navedbah aktivistov iz  Civilne iniciative Apače so posamezniki začeli dobivati izračune za več tisoč, celo 30.000, evrov doplačila dohodnine. Šlo naj bi poredvsem za delavce na nižje plačanih delovnih mestih. 


Vodja Apaške iniciative Dušan Cvetko je prepričan,  da so slovenski delavci, ki delajo v sosednjih državah dvojno kaznovani,  saj najprej država ni zagotovila možnosti za zaposlitev v Sloveniji, po njih pa je udarila še davčna uprava (Furs).

Cvetko še dodaja, da Furs ne njim ne novinarjem ne želi pokazati zakonske spremembe, s katero se je nenadoma spremenila metodologija izračuna davkov, in sicer tako, da v nekaterih izračunih priznava stroške prevoza in prehrane, v nekaterih pa ne, zaradi česar končni izračuni drastično poskočijo.

Davčna tajnost

Furs ob tem noče razkriti, koliko je takšnih odločb, kjer bi morali delavci migranti poravnati po več deset tisoč evrov neplačane dohodnine,  ker da gre za davčno tajnost. Iz istega razloga ne povedo niti, koliko znaša najvišji obračunani znesek doplačila. 

V zvezi z očitkom, da so nenadoma spremenili metodologijo izračuna doplačila dohodnine in v nekaterih izračunih določene stroške upoštevali kot olajšavo, v nekaterih pa ne, na Fursu pojasnjujejo, da se zakonodaja z leti spreminja, in poudarjajo, da so zavezanci za nekatera leta pravočasno navedli vse stroške, ki jih lahko uveljavljajo kot davčno olajšavo, za nekatere pa so zakonsko določene roke zamudili. Davčni zavezanec, če mu informativni izračun ni izdan, mora v napovedi za odmero dohodnine navesti vse potrebne podatke (te mora poslati do 5. februarja tekočega leta za preteklo leto) o dohodkih in davčnih ugodnostih, ki jih želi uveljavljati. Zakon torej določa način uveljavljanja davčnih ugodnosti, kar pomeni, da če davčni zavezanec pravice ne uveljavlja na predpisan način, izgubi pravico do uveljavljanja davčnih ugodnosti, četudi gre za samoprijavo.