Primer velenjskih dečkov

FOTO: Ministrstvo bo odločilo o izdaji dovoljenja za rejništvo

E.R./G.G./STA
11. 4. 2016, 15.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pred ministrstvom za delo je okoli 200 udeležencev shoda v podporo starim staršem zahtevalo takojšnjo vrnitev dečkov, ki jih je CSD Velenje namestil v rejništvo. Po srečanju s pobudniki civilne iniciative, ki se je oblikovala v podporo starima staršema, so z ministrstvo za delo sporočili, da bodo odločilo o (ne)izdaji dovoljenja za rejniško dejavnost babici dečkov.

STA
Udeleženke shoda.

Pred ministrstvom za delo se je zbralo okrog 150 protestnikov.

Zbrane pred ministrstvom sta nagovorila predsednik vaške skupnosti Pameče-Troblje Andrej Breznik, ki je tudi organiziral današnji shod za pravice vnukov in starih staršev in Metka Zevnik, predstavnica združenja starih staršev Glas starih staršev. 

»Prenehajte skrivati ugrabljena fantka in ju nemudoma vrnite njunima starima staršema, v njuno edino in pravo družino,« je Zevnikova pozvala ministrico Kopač Mrakovo.

Ministrica Anja Kopač Mrak je bila pripravljena sprejeti stara starša dečkov. Toda starih staršev Marije Otorepec in Ivana Škratka, v Ljubljano ni bilo. Menda sta preveč vznemirjena, da bi se lahko udeležila shoda v njuno podporo. Zato je ministrica sprejela predsednika vaške skupnosti Pameče-Troblje Andreja Breznika na razgovor. Ob tem ji je predal peticijo in podpise glede primera koroških dečkov. »Podpise smo zbrali v nedeljo v samo štirih urah,« je pred tem zbranim povedal Breznik.

Ministrstvo bo zdaj odločilo o izdaji oziroma neizdaji dovoljenja za rejniško dejavnost babici omenjenih dečkov. Odločbo, v kateri bodo navedeni razlogi za odločitev, bo prejela po uradni poti.

Rejništvo je začasen ukrep

Na ministrstvu so še spomnili, da sta omenjena otroka v rejniški družini, ter poudarili, da je rejništvo kot oblika socialnega varstva začasen ukrep. "Tako za otroka kot za stare starše bi bilo nujno in najbolje, da do stikov med njimi pride čim prej. Center za socialno delo bo zato deloval v tej smeri, predpogoj pa je normalizacija razmer," so še navedli.

STA
Zahtevajo, da vrnejo otroke starim staršem.

Strokovni zagovornik starih staršev Franc Donko je po shodu pozdravil pobudo civilne iniciative. Po njegovem mnenju so udeleženci shoda pokazali, da sta stara starša omenjenih dečkov dobra človeka in ne predstavljata okoliščin, v katerih otroci ne bi bili varni. Po njegovem prepričanju strokovni delavci v tem primeru niso strokovno opravili svojega dela.

Trdijo, da so brez političnih povezav

Breznika pa je po koncu srečanja z ministrico povedal, da v civilni iniciativi zavračajo tudi "politikantsko in avtoritarno nastopanje ministrice in sodelavcev", ki da njihovo iniciativo označujejo z ulico, s čemer pa po ocenah Breznika sledijo interesom izključevanja kritične javnosti in prikrivanja nestrokovnosti in napak stroke. Zatrdil je, da so civilna iniciativa brez političnih motivov ali političnih povezav.

Tudi Breznik po pogovoru z ministrico, ki je bil po njegovih besedah miren in kulturen, upa, da se bo primer uredil v najkrajšem možnem času. Po njegovih besedah sicer na ministrstvu trdijo, da je bila odločitev strokovnih sodelavcev najboljše, kar so lahko naredili za zaščito in korist otrok.

Breznik je še povedal, da bodo starim staršem še stali ob strani, a civilna iniciativa veliko več kot je naredila s shodom, ne more. Zdaj so po njegovih besedah na vrsti pravne službe in stroka, ki morajo razmere tako urediti, da se podoben primer več ne ponovi.

STA

Po Velenju še Ljubljana 

Shod v podporo starima staršema, ki se ga je udeležilo nekaj deset ljudi, je v sredo potekal tudi pred CSD Velenje. Odločitev centra, da bratca, stara tri in pet let, iz vrtca odpelje v rejniško družino, potem ko sta od umora njune mame decembra lani bivala pri starih starših, je namreč sprožila buren odziv javnosti.

Inšpekcijski nadzor na CSD Velenje je pokazal, da je bila odločitev strokovna in zakonita ter v največjo korist obeh otrok. Tudi varuh človekovih pravic ni ugotovil kršitev pravic otrok. Čeprav so otroka dejansko odpeljali starim staršem, pa je oče edini živi roditelj z roditeljsko pravico in je tudi dal soglasje za oddajo otrok v rejništvo.