Slovenija

Ob avtocesti snujejo novo cono

Lidija Markelj
11. 4. 2016, 16.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Dolenjem Kronovem bo ob vstopu v šmarješko občino, na območju avtocestnega priključka, nastala nova turistično storitvena gospodarska cona.

LM
Nekatere je strah, da se jim bodo življenjske razmere z novo cono poslabšale.

Svetniki so na občinski seji soglasno sprejeli odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN), ki ga je šmarješka občina začela pripravljati leta 2013.

Gre za 10,3 hektara nekoč kakovostnih kmetijskih površin, ki so postale degradirane in za kmetijsko dejavnost dolgoročno manj primerne zaradi bližine avtoceste in ujetosti med prometne koridorje – na drugi strani cono omejuje regionalna cesta. Območje se zato tudi ne bo moglo širiti.

Zanimanje za cono je veliko, zagotavlja županja, okoličani pa niso zadovoljni. 

PRILOŽNOST ZA RAZVOJ

Županja Bernardka Krnc poudarja pomen nove cone kot priložnost za dolgoročni razvoj gospodarstva, turizma, storitvene, obrtne in trgovinske dejavnosti, odprla se bodo nova delovna mesta. Povedala je, da je zanimanje za cono veliko, za polovico naj bi že imeli investitorje.

In če se nove cone veselijo domači podjetniki in obrtniki, zlasti pa lastniki kar nekaj transportnih podjetij, ki komaj čakajo, da bodo imeli urejen prostor za parkiranje velikih tovornjakov, je drugače z okoliškimi prebivalci. Nekatere je strah, da se jim bodo življenjske razmere poslabšale.

SLABŠI ŽIVLJENJSKI POGOJI

Sonjo Košak iz Družinske vasi skrbi, ker je kar polovica cone namenjena parkiriščem za tovornjake; bilo naj bi jih 315, kar gotovo pomeni večji hrup, obremenitev okolja, onesnaženost zraka. Zato se sprašuje, kako je lahko ministrstvo za kmetijstvo in okolje prostorskemu načrtu dalo pozitivno mnenje.

»Nismo proti razvoju občine, le zahtevamo, da se primerno poskrbi za ljudi v bližnjih naseljih, ki bomo izpostavljeni dodatnim obremenitvam. Zahtevam, da se nam že tako slabi življenjski pogoji ne poslabšajo, da nam cene nepremičnin ne padejo,« je Košakova svetnikom povedala pred glasovanjem. Na problem hrupa so Košakovi opozorili že v času javne razgrnitve dokumenta, a dobili odgovor, da zaščita ni potrebna. »Naivno smo verjeli, da bo večji del cone namenjen turizmu, ne pa parkirišču za kamione,« pravi.

Na drugi strani pa Franc Lušina, eden od večjih avtoprevoznikov v občini, ki je z nekaj stanovskimi kolegi prisostvoval seji, težko razume, da naj bi nekaj tovornjakov v coni povzročalo tak dodaten hrup, da ga okoliški prebivalci ne bi mogli prenesti.