Slovenija

Na DUTB viking, doma copata - presenečenj še ni konec

Simon Rosc
2. 10. 2015, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Visoke plače in nagrade za šestmesečno delo. To je sprožilo plaz kritik zoper vodilne na slabi banki. A astronomskih zneskov še kar ni videti konca. Na DUTB je zaposlena oseba, katere plača je še višja kot tista od izvršnega direktorja, slednjemu pa pripada še 9600 evrov mesečno za poti domov.

sta

Plače vodilnih na slabi banki razburjajo od prvega dne. Kako ne bi, ko pa so v primerjavi s povprečnimi plačami v Sloveniji astronomsko visoke. A takšne pač so plače v mednarodnem bančnem sektorju, in če želimo imeti strokovnjake iz tujine, moramo pač požreti bajne zneske, ki polnijo žepe vodilnih na slabi banki.

VSE V SKLADU S PRAVILI

Predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg je zatrdil, da so vodilni vseskozi prejemali plače skladno z obstoječimi politikami in pogodbami. Po uveljavitvi nove politike prejemkov se je marca z aneksom znižala tudi plača glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Månssona, nagrada pa mu je bila izplačana za nazaj.

sta

Plača glavnega izvršnega direktorja DUTB je zdaj res nekoliko nižja, znaša še vedno visokih 17 tisoč evrov, a to še ne spremeni dejstva, da je do marca letos prejemal preko 20 tisočakov mesečno, marca pa je samo za šest mesecev dela prejel še bajno nagrado v vrednosti 114.800 evrov. Očitno so bili njegovi delovni rezultati zares odlični, da je tako dodatno – preračunano v mesečne prejemke – prejel še skoraj eno plačo kot darilo za dobro opravljeno delo.

Ob tem pa je treba povedati, da druga dva izvršna direktorja tovrstne nagrade nista dobila, čeprav bi jo lahko tudi onadva skladno s takratno pogodbo dobila. Zakaj takšne razlike, je ostalo neodgovorjeno.

HARJUNPÄÄ ZASLUŽI ŠE VEČ

Ni pa Månsson tisti, ki na slabi banki zasluži največ, čeprav bi glavnemu izvršnemu direktorju to pritikalo. Včeraj je Nyberg priznal, da je na banki še nekdo, ki vsak mesec še z večjim veseljem pogleda na svoj bančni račun.

Arsen Perić/M24

To je finec Janne Harjunpää, projektni menedžer na DUTB. Na vprašanje, zakaj je tako drag, je Månsson pred časom izjavil: »Ker ima izkušnje s podobnimi prestrukturiranji drugje, v baltskih državah in Ukrajini.« Koliko natanko znaša njegova plača, ni jasno, saj ta podatek v skladu z našo zakonodajo ni javen, ker ne gre za vodilno osebo v podjetju.

MOŽ ZA 9600 EVROV MESEČNO

K Månsonovi plači, torej k prejšnjim 20 in sedanjim 17 tisočakom, moramo prišteti še 9600 evrov na mesec, ki jih glavni viking DUTB prejme kot nadomestilo za potovanja. Nyberg je to včeraj pojasnil s tem, da mora Månsson za vikend domov, sicer mu žena ne bi dovolila, da opravlja delo v Sloveniji. Ima pa Månsson v pogodbi tudi posebno določilo, da lahko dela tudi za druga podjetja, kar je izjema med izvršnimi direktorji DUTB. Zakaj? Ker je član upravnega odbora ženinega podjetja v Stockholmu, ki po besedah Nyberga prodaja zelo drago, a najboljše pohištvo daleč naokoli.

Arsen Perić/M24

NOVE POGODBE

Vodilni na slabi banki bodo zdaj prejeli nove pogodbe, je pojasnil Nyberg, ki je hkrati pristojen tudi za sklepanje pogodb z izvršnimi direktorji. Po zagotovilih bodo te usklajene z novo politiko prejemkov. Pripravljene bodo v treh tednih, objavljene javno in začele bodo veljati v trenutku podpisa pogodbe. Sicer pa nam je uspelo izvedeti tudi odgovor na vprašanje, ki ga je slaba banka obljubljala dolgo časa, in sicer o povprečni plači med zaposlenimi. Ta skupaj z vodstvom znaša 3500 evrov.

KDO JE ODGOVOREN

Ne glede na to, koliko se usajamo, so bile pogodbe vselej usklajene z zakonodajo, in če se še tako jezimo, so takšne plače v mednarodnem bančnem prostoru pač nekaj normalnega. A verjetno se ne morejo zdeti normalne tistim, ki za 600 evrov na mesec garajo in se pri tem sprašujejo, kako bodo prišli do drugega meseca. Vsekakor pa se gre za razmetavanje denarja za zaposlene na slabi banki zahvaliti njenim ustanoviteljem, ki so standarde plač postavili, torej nekdanji premierki Alenki Bratušek in takratnemu finančnemu ministru Urošu Čuferju.