Slovenija

V Sloveniji naprodaj tudi Sberbanka v ruski lasti

STA
8. 9. 2015, 10.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sberbank Europe v ruski lasti, ki je večinska lastnica banke Sberbank v Sloveniji, se je glede na splošne makroekonomske in geopolitične razmere odločila preveriti možnost prodaje banke. Ta posluje nemoteno, v njej pa za zainteresirane kupce pripravljajo vse potrebne informacije, so danes potrdili v Sberbanki.

Twitter

"Večinski lastnik Sberbank banke nas je obvestil, da so posamezni subjekti izkazali interes za nakup banke," so zapisali v banki. Ob tem so zatrdili, da postopki morebitne prodaje ne bodo vplivali ne na njihovo ponudbo ne na obstoječa pogodbena razmerja s strankami in poslovnimi partnerji.

Po pisanju Dnevnika se neuradno za njen portfelj zanimata ameriški sklad Apollo, ki kupuje podržavljeno NKBM, in ruska Expobank, ki se zanima za nakup Gorenjske banke. Ta naj bi se medtem poleg Apolla zanimala za nakup avstrijske Raiffeisen banke, v kateri so v začetku leta prav tako napovedali umik iz Slovenije.

Ruska skupina Sberbank je na slovenski trg vstopila v začetku leta 2012, ko je njena Sberbank Europe prevzela Volksbank International v avstrijski lasti. Sberbank Europe je navzoča v 10 državah srednje in vzhodne Evrope, in sicer v Avstriji, Nemčiji, BiH, na Hrvaškem, Češkem, Madžarskem, Slovaškem, v Srbiji, Ukrajini in v Sloveniji.

Sberbank Rusija je največja banka v tej državi in tam obvladuje skoraj tretjino bančnega sektorja.

Banka Sberbank je imela konec junija 1,94 milijarde evrov bilančne vsote, njena kapitalska ustreznost pa je znašala 15,42 odstotka. Na slovenskem trgu se po bilančni vsoti uvršča na osmo mesto, na trgu ima nekaj več kot štiriodstotni delež. V državi ima 12 poslovalnic v osmih mestih. Sredi lanskega leta je od Probanke v nadzorovani likvidaciji kupila kreditne terjatve do prebivalstva.

Lani je ustvarila 25,3 milijona evrov dobička pred oslabitvami. Dobiček pred davki in po slabitvah je znašal 6,9 milijona evrov. Banka je pri kreditnem poslovanju v segmentu poslovanja s podjetji dosegla sedemodstotno rast, na področju mikro podjetij in fizičnih oseb pa 40-odstotno rast. Rast pri depozitih je v povprečju znašala 30 odstotkov.

Sberbank Rusija je največja banka v tej državi in tam obvladuje skoraj tretjino bančnega sektorja. Ustanovila jo je ruska centralna banka, ki ima v lasti 50 odstotkov in eno glasovalno delnico, preostala polovica pa je v lasti domačih in tujih vlagateljev. Sberbank ima več kot 135 milijonov strank med prebivalstvom in milijon strank med podjetji v 22 državah, so povzeli v Sberbanki.