Slovenija

Drugi tir

Simon Rosc/STA
30. 6. 2015, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na seznamu predlaganih projektov za financiranje na odprtem delu razpisa za sredstva iz mehanizma CEF ni drugega tira Koper–Divača.

sta

Slovenija je tokrat izgubila priložnost za pridobitev evropskih milijonov za izgradnjo drugega tira železnice Divača–Koper. Bo pa iz nacionalne ovojnice za projekta izvlečnega tira in nadgradnje železniške povezave Poljčane–Slovenska Bistrica prejela skoraj 39 milijonov evrov.

Razdelili milijarde

Kot je danes sporočila evropska komisarka za promet Violeta Bulc, bo komisija članicam EU predlagala, da se na prvem razpisu za sredstva iz mehanizma CEF 276 prometnim projektom razdeli 13,1 milijarde evrov sredstev EU. Ti projekti so skupaj z ostalimi finančnimi viri vredni skoraj 29 milijard evrov. Razpis je bil zaprt na začetku marca. Članice EU so prijavile več kot 730 projektov v skupni vrednosti 36 milijard evrov. Zaradi nepričakovano velikega odziva so morali izpasti številni dobri projekti, je dodala.

Arhiv Svet24

Druga možnost

Bulčeva že zdaj poziva vse članice, naj se prijavijo na naslednji razpis iz mehanizma CEF. Ta bo objavljen jeseni, na njem pa naj bi komisija razpisala za okoli sedem milijard evrov evropskih sredstev. Nekateri projekti bodo poleg tega vključeni še v nabor za sredstva iz t. i. naložbene ofenzive Evropske komisije.