Slovenija

O Sovi kot politični policiji

mr
4. 6. 2015, 08.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Iztok Podbregar od Zvoneta Černača ni uspel iztožiti 50.000 evrov zaradi posega v njegovo čast in dobro ime. A sodba še ni pravnomočna.

STA

Koprsko okrožno sodišče je zavrnilo tožbeno zahtevo nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja, ki je od nekdanjega predsednika komisije DZ za nadzor obveščevalnih služb in dolgoletnega poslanca SDS zahteval 50.000 evrov odškodnine zaradi posega v čast in dobro ime.

Černač je leta 2010 v zvezi s poročilom DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb za leto 2008 izjavil, da je ozka skupina znotraj Sove vzpostavila vzporedni sistem delovanja mimo veljavnih predpisov. Ta sistem je po Črnačevih besedah vrhunec doživel, ko je direktorski stolček zasedal Podbregar, ko je Sova v enem delu delovala kot politična policija.

V pričakovanju pritožbe

Podbregar je omenjene kritike doživljal kot »medijski umor« ter grob poseg v čast in dobro ime. V odškodninski tožbi je trdil, da mu je to načelo zdravje in da se je moral zdraviti zaradi psihosomatskih težav. Očitno prvostopenjskih sodnikov ni prepričal, saj so ti zavrnili njegov tožbeni zahtevek, zadeva pa še ni pravnomočna. Podbregar je že napovedal, da se bo na odločitev najverjetneje pritožil.