Svet

Slovenka bo kolesarila v podporo medicinski marihuani

STA
4. 6. 2015, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Med 11. junijem in 14. junijem bodo kolesarji premagovali 420-kilometrsko pot med Maastrichtom in Amsterdamom, namen pa je dobrodelen: zbiranje denarja na dogodku Medical Cannabis Bike Tour za raziskave koristi medicinske marihuane. Na pot se podaja tudi nekdanja slovenska gorska kolesarka Darinka Brešar.

Thinkstock

Kolesarska avantura se bo začela 11. junija v Maastrichtu, v treh dneh pa bodo udeleženci premagali 420 kilometrov - približno 140 km vsak dan - prek Belgije, Nizozemske in Nemčije, 14. junija pa se bo skupina vrnila na Nizozemsko, kjer bo cilj v Amsterdamu.

Gre za neprofitno organizacijo, ki verjame v medicinski potencial marihuane. Namen letošnjega dogodka so preiskave na bolnikih z možganskim tumorjem. Raziskava je neodvisna in jo bodo financirala zbrana sredstva na Medical Cannabis Bike Touru. Ob tem prireditelji lobirajo tudi za enakopravno uporabno medicinske marihuane.

Letos bo na startu Darinka Brešar, nekdanja gorska kolesarka v olimpijskem krosu in gravitacijskih disciplinah, ki je nastopila tudi v svetovnem pokalu leta 2007 v Mariboru. Je tudi vaditeljica gimnastike v Mariboru in maserka, h kateri občasno prihaja tudi svetovni prvak v smučarskem krosu Filip Flisar.

"Nastopila bom prvič. Za udeležbo pa sem se odločila zaradi namena tega maratona, ker podpiram raziskavo zdravljenja s konopljo, saj je že dosti znanih primerov, ko je konoplja pomagala, ko je 'naša' medicina odpovedala - in to na povsem naraven način. Pri tem maratonu ne gre za nobeno tekmovanje, ampak zgolj za druženje z istomislečimi in predvsem za izkaz podpore," je razkrila Brešarjeva, ki je v času kariere tekmovala s Tanjo Žakelj, Blažo Klemenčič, Nino Homovec in Zarjo Černilogar.

Dogodek bo tretji po vrsti. Lanskega se je udeležilo 55 ljudi, zbrali pa so 100.000 evrov, leto poprej pol manj. Eden od organizatorjev dogodka je Slovenec Matej Munej.