Svet

Afera s pošiljanjem antraksa v ZDA se je razširila na 50 laboratorijev

STA
4. 6. 2015, 07.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pentagon je priznal, da so pomotoma poslali aktivne spore antraksa v najmanj 51 laboratorijev v ZDA ter Južni Koreji, Kanadi in Avstraliji. S tem se je najmanj podvojilo doslej znano število laboratorijev, ki so bili prizadeti v aferi pošiljanja živih oziroma aktivnih spor antraksa v civilne laboratorije.

Arhiv Svet24

Namestnik obrambnega ministra ZDA Robert Work je zagotovil, da ne vedo za nobeno tveganje splošni javnosti, saj so strup pošiljali v majhnih koncentracijah in zavarovanih paketih in skorajda ni tveganja za ljudi zunaj laboratorijev.

Ameriška vojska ima štiri laboratorije za raziskave bojnih strupov, kot je antraks. Trije so v Marylandu, eden pa v državi Utah. Iz teh laboratorijev včasih pošiljajo vzorce antraksa, da lahko vojska s pomočjo civilnih laboratorijev preveri naprave za detekcijo in nadaljnje raziskave.

Vendar pa je postopek tak, da spore antraksa pred pošiljanjem obsevajo z gama žarki in jih nevtralizirajo. Nekaj je šlo hudo narobe, saj je civilni laboratorij v Marylandu prejel žive spore antraksa in o tem 22. maja obvestil odgovorne.

Pentagon je nato šele 27. maja priznal napake in takrat zatrdil, da so žive spore morda dobili laboratoriji v devetih zveznih državah. Nato so priznali, da je šla pošiljka tudi v vojaško oporišče v Južni Koreji, v sredo pa so priznali, da je živ antraks pristal v najmanj 51 laboratorijih v 17 zveznih državah ZDA in celo v Avstraliji in Kanadi.

V Pentagonu še vedno ne vedo, kako se je to lahko zgodilo, saj bi moral biti antraks pred pošiljanjem nevtraliziran in, kot kaže, žarčenje ni delovalo. Po žarčenju bi moral sicer biti opravljen test uspešnosti postopka, a, kot kaže, je tudi ta test odpovedal ali pa sploh ni bil izveden.

Najbolj nerodno pri vsem tem pa je, da so se napake začele že leta 2005 ali 2006, vrh Pentagona pa je za to izvedel šele 22. maja. Celoten obseg napake še zdaleč ni jasen. Doslej je 19 od 51 laboratorijev dalo svoje vzorce Centru za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) in ta je povsem testiral devet vzorcev. Vsak od njih je vseboval aktivni antraks.

Iz štirih vojaških laboratorijev je od leta 2006 potovalo naokrog 400 svežnjev antraksa. CDC za zdaj preiskuje pošiljke iz Utaha oziroma na kraju samem laboratorij Dugway. Iz preventivnih razlogov 31 laboratorijskih delavcev prejema antibiotike, vendar doslej še noben od njih ni zbolel.