Svet

Dobrodošli v kraljestvo slapov!

N.N.
4. 6. 2015, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Če se slučajno nahajate kje v bližini Šibenika, potem nikar ne pozabite na obisk narodnega parka Krka, ki vas bo naravnost očaral!

Narodni park

Narodni park Krka je eden najpomembnejših in turistično najbolj obiskanih parkov na Hrvaškem. Slovi po svojih mogočnih slapovih, čudovitem jezeru s prisrčnim otokom in izlivu v morje, kjer najdemo tako morske kot sladkovodne ribe. Reka tam v svojem 75-kilometrskem kanjonu ustvarja park, vreden ogleda.

Naravna znamenitost, ki vzame dih

Reka Krka svojo pot začne pri mestu Knin, od koder hitro potuje proti manjšim slapovom, se razburka v Roškem slapu, ki je visok 25 metrov, se široko razbohoti v velikem kanjonu, kjer leži jezero Visovac, in nadaljuje svojo pot proti Skradinskem buku, mirno teče mimo srednjeveškega mesteca Skradin in se tiho izlije v morje v Prokljanskem jezeru, kjer v sladko-slani vodi naletimo na morske in sladkovodne ribe hkrati.

Obiščite srednjeveško mestece

Če se boste sprehajali po mogočnih slapovih, si le oglejte srednjeveško mestece Skradin, ki je na spodnjem delu poti mesto očara s svojo preprostostjo, domačih konobah in kulinaričnih dobrotah. Ker je mestece tako preprosto, je tudi zatočišče številnih znanih obiskovalcev.

Slapovi

Slapove si lahko ogledate tako, da se vkrcate na ladjico in se odpeljete po kanjonu, ki ga je izoblikovala reka. Med drugim vas bo na poti pričakala tudi zapuščena hidroelektrarno, ki je najstarejša v Evropi in druga najstarejša na svetu. Ko se boste izkrcali, lahko začnete svojo pot prosi slapovom in se seveda vmes tudi ustavljate. Daleč najbolj veličasten med njimi je Skradinski buk, ki je visok kar 46 metrov. Čeprav se pod največjim slapom ne sme več kopati, se lahko v vodi tudi ohladite. Zato je destinacija odlična poleti, ko nekoliko hladnejša voda pod vročim soncem prav prija!